El districte és objecte d’un pla de xoc per fer front als «narcopisos»

En la primera reunió de la Junta Local de Seguretat després de la formació del nou Govern l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han apostat per mantenir la coordinació policial per seguir actuant contra la venda de drogues, la venda ambulant no autoritzada i els furts, segons informa l’ajuntament de Barcelona.

L’alcaldessa ha explicat l’esforç que està fent l’Ajuntament per reforçar tant els recursos humans com materials de la Guàrdia Urbana. Precisament aquest mes de juliol s’incorporen a la plantilla 117 agents, bona part dels quals es destinaran al districte de Ciutat Vella, que en aquests moments és objecte d’un pla de xoc, per fer front al fenomen de la ocupació de pisos que es converteixen en punt de venda i subministrament de drogues.

A més, l’alcaldessa ha destacat la feina conjunta amb els veïns i veïnes del districte per evitar noves ocupacions de pisos que podrien esdevenir punts de venda de droga. A data d’avui, s’ha actuat en 18 pisos.

El pla de xoc –que inclou mesures per actuar en àmbits com l’habitatge, la seguretat, l’espai públic i la salut pública– preveu incrementar els recursos humans i econòmics al territori per part de l’ajuntament, amb una inversió municipal d’uns 5 milions d’euros i un total de 63 persones destinades als diferents àmbits d’intervenció social.

El reforç de la Guàrdia Urbana no només serà amb més agents al carrer, sinó també en serveis extraordinari on més d’un centenar d’agents de la Guàrdia Urbana reforçaran la tasca policial a partir de juliol. Davant la petició de l’alcaldessa que s’incrementi el nombre d’efectius policials d’agents de mossos d’esquadra, els Mossos d’Esquadra han respost que ampliaran els seus actuals dispositius amb hores extraordinàries per reforçar les necessitats de la ciutat durant l’estiu amb les Unitat de Seguretat Ciutadana, les Àrees Regionals de Recursos Operatius i la Brigada Mòbil. Aquesta mesura s’ha implementat durant l’estiu dels darrers anys com a resposta a la falta de convocatòries de noves promocions de Mossos d’Esquadra.

En quant als furts, l’alcaldessa ha explicat que Barcelona va viure al 2017 un augment del 9% dels furts, un fet que ocupa gran part de l’activitat de la Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra, sobretot en els carrers més concorreguts de a ciutat. Entre els dos cossos policials, es produeixen milers de detencions i imputacions cada any. Els furts, de fet, suposen el 60% dels fets delictius coneguts a la ciutat.

Per la seva part, el conseller d’Interior ha recordat que si el furts han augmentat, l’eficàcia policial també s’ha incrementat, ja que durant els primers mesos de l’any s’ha registrat un augment notori de les detencions. De fet en el marc de la junta local de seguretat, els comandaments policials han explicat que han augmentat les detencions in fraganti, la qual cosa demostra l’eficàcia policial dels efectius que patrullen al carrer.

Així mateix, en la nota de premsa s’ha destacat una prova pilot que està duent a terme la Guàrdia Urbana per a limitar l’acció dels delinqüents més actius i reincidents mitjançant un operatiu que permet documentar, per part dels agents, l’acumulació de diferents furts per part d’una mateixa persona, de manera que se li pugui imputar un delicte continuat, que pot comportar penes de presó.

Un altre dels reptes de la ciutat, com a la resta del territori de Catalunya, és el fenomen de la venda ambulant no autoritzada a l’espai públic. Ambdues administracions s’han proposat a seguir treballant junts per fer front a les ocupacions intensives de l’espai públic per part dels venedors; posar èmfasi en els principals eixos comercials de la ciutat i seguir donant suport a la Policia Portuària i als serveis de seguretat de TMB, tot mantenint vigents els dispositius conjunts actuals.