El dia 20 d’abril a les 19 hores, s’inaugura a la sala polivalent Anselm Cartañà de la seu del Districte Sants-Montjuïc de Barcelona (C/Creu Coberta, 104. 08014), una exposició amb el títol Els barris de barraques de Montjuïc, Sants i les Corts. Aquesta exposició, que té un caràcter itinerant, s’emmarca dins el programa que la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona ha anat desenvolupant des de 2011 amb tot un seguit d’accions, fonamentalment la col·locació de plaques commemoratives, als punts on havien estat ubicats el nuclis de barraques més importants en homenatge als seus veïns. Juntament amb la Comissió han treballat en el disseny i la producció, el Centre d’Estudis de Montjuïc i l’Arxiu del Districte Sants-Montjuïc, amb la col·laboració del Grup de Treball de Memòria Històrica de Districte Sants-Montjuïc.

L’exposició que ara es presenta, a més, enllaça amb la commemoració del 50 aniversari de la creació de polígons d’habitatges o unitats veïnals d’absorció (UVA), de Sant Cosme i Sant Damià del Prat, el de Camps Blancs a Sant Boi i Pomar a Badalona, on varen anar a residir molts dels veïns que havien viscut a Montjuïc, Sants i les Corts.

Per la preparació de la mostra i de les activitats que es faran en el seu decurs, hem comptat amb la col·laboració desinteressada d’arxius i molts dels veïns. Amb tot això s’han pogut programar taules rodones i passejades pels diferents indrets de Montjuïc, que permetin reconstruir l’escenografia i la vida a aquest barris informals. Un dels objectius principals és mostrar com els seus habitants, integrats dins la vida laboral de la ciutat, sense cap ajut de les administracions, es van saber organitzar, amb la col·laboració d’un voluntariat, per aconseguir una millora social i cultural, creant centres culturals-recreatius, agrupaments d’escoltisme, equips esportius, dels que varen gaudir principalment els, aleshores, nois, noies i joves, que avui constitueix la generació de la gent gran. Finalment, mostrar documentalment com l’accés als nous habitatges no va ser cap regal de l’administració, com es pensa en alguns ambients, si no que, a més, els veïns van haver de mobilitzar-se i lluitar per tal de millorar les seves condicions de vida. Típtic/ Dossier

Més informació: Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona