Comunicat Plat. Foscalitat Justa.- El proper dimarts cinc de desembre, la Unió Europea presenta la seva primera llista oficial de paradisos fiscals. Tot i que fa més de dos anys, la selecció incloïa 92 jurisdiccions, tot apunta a una rebaixa del llistat final. Per començar, la UE exclou sistemàticament els estats membres, quan seguint els criteris establerts, n’hi ha quatre que haurien de ser considerats també com a paradisos fiscals: Malta, Irlanda, Holanda i Luxemburg.

En el cas d’Espanya, el Reial Decret 1080/1991 establia l’existència de 48 països considerats paradisos fiscals. No obstant això a dia d’avui, després d’haver signat diversos convenis d’intercanvi d’informació i uns altres per evitar la doble tributació, només en queden 33.

Els paradisos fiscals són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Ara mateix, totes les empreses de l’IBEX 35 tenen filials a paradisos fiscals i més de la meitat del comerç mundial hi passa. El darrer informe d’Oxfam Intermon revela que els principals bancs europeus guanyen un de cada quatre euros en paradisos fiscals, 25.000 milions. (Seguir llegint)