Comunicat.- La Plataforma per la Qualitat de l’aire, que agrupa més de 70 entitats de diferents àmbits, ha presentat al·legacions al Plec de clàusules per a l’adjudicació de suports publicitaris a l’espai urbà de Barcelona. En concret, la Plataforma demana que s’inclogui una nova clàusula que vetlli perquè els vehicles de combustió i el turisme de creuers no puguin aparèixer en publicitat situada a l’espai públic de la ciutat. Els motius d’aquesta demanda són la contribució d’aquests vehicles a la greu contaminació atmosfèrica que pateix la ciutat.

La pol·lució atmosfèrica és un problema de salut pública de primer ordre, que causa 3500 morts prematures a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i empitjora la qualitat de vida de milers de malalts. Barcelona incompleix sistemàticament la normativa europea, i les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut (OMS). La contaminació que s’hi respira prové principalment del trànsit rodat, cotxes i motos. Més d’un milió de vehicles entren i surten de la ciutat, que
encapçala els rànquings estatals en densitat de trànsit. A aquest problema se li suma el frau de les emissions dels motors dièsel que ha destapat el cas Volkswagen i que afecta a altres marques europees. Aquest fet constitueix un delicte contra el medi ambient i la salut pública i vulnera greument drets emparats per la constitució i l’article 325 del Codi Penal . A les demandes de frau i estafa, s’uneix la de publicitat enganyosa. Els 2.5 milions de creueristes que va rebre Barcelona l’any passat en gairebé 750 parades agreugen la situació, ja que les emissions d’aquestes grans embarcacions, els creuers, són altament contaminants. (Seguir llegint)