Comunicat  17 de juliol de 2020.- El projecte d’empoderament veïnal ”A-porta, acompanyant porta a porta” de la CONFAVC ja és una realitat al barri de Can Puiggener de Sabadell. A partir del setembre, en què es farà el porta a porta, es desplegarà a 400 habitatges del barri per detectar casos de vulnerabilitat i assessorar el veïnat sobre les ajudes i recursos disponibles sobre habitatge, subministradors energètics per a l’habitatge habitual, per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones.  Paral:lelament, una altra de les missions serà l’assessorament sobre la cura de l’entorn i la comunitat, a més d’informar als veïns i veïnes sobre els recursos del barri. Es desenvoluparà amb la col·laboració de la CONFAVC, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener i comptarà amb el suport de l’Ajuntament sabadellenc, que aporta 40.635 euros al projecte en forma de subvenció a la FAVS.

En aquesta setena edició d’A-porta que aterra a Sabadell, un grup de vuit persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies, estaran contractatdes, formades i coordinades per la CONFAVC. Els i les anomenade “Picaportes”, visitaran les llars del barri fins a finals d’any per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques. El lema de la missió és “Habitar, conviure, viure” A part de la intervenció entorn a aquests 3 eixos, el desplegament a Can Puiggener inclourà un apartat de recollida d’informació (enquesta qüestionari), una sèrie d’informacions pràctiques i recomanacions i un apartat final de participació ciutadana.

L’aterratge a Sabadell suposa el sisè barri dell projecte A-porta a un barri de Catalunya, des que va començar a Ciutat Meridiana (Bareclona) el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a Barcelona, Tarragona, Reus i Santa Coloma de Gramenet, arribant a gairebé 9.300 llars i entrevistant unes 4.000 famílies per assessorar-les sobre pobresa energètica, acompanyament a persones soles (sobretot gent gran), recursos d’ocupació i altres.

Aquest matí, a la plaça del Primer de Maig del barri de Can Puiggener han presentat el projecte la 2a tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell; la regidora del Districte 2, Laura Reyes; el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Manuel Navas; el president de la CONFAVC, Jordi Giró; el vice-president de la cooperativa d’Innovació i Economia Social en la Mediterrània iesMed SCEL (gestora d’A-porta juntament amb la Fundació CONFAVC), Alfredo Vela i el president de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero.

Noves mesures de seguretat per la COVID19

Com ja està passant a altres barris on s’està desplegant el projecte, A-porta ha adoptat noves mesures sanitàries de seguretat per la crisi de la COVID. Entre les mesures hi ha les més comunes: distància física de seguretat d’un mínim d’1,5 metres, protecció facial i visera transparent amb pantalla més mascareta quirúrgica o de tela i ús de gel hidroalcohòlic.

Un cop fet el primer contacte visual entre veí/veïna i Picaporta, la Picaporta es posarà també la mascareta quirúrgica i demanarà permís per poder abaixar-la sempre que el veí hi estigui d’acord. L’entrada als habitatges serà molt excepcional degut a la situació sanitària per la COVID19, i només si el cas ho requereix. Per això, l’atenció es farà des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància mínima de seguretat d’un metre i mig. Si s’ha d’entregar alguna documentació o pamflet informatiu, aquest es treu d’un sobre desinfectat prèviament, i només s’entrega quan la Picaporta s’ha posat gel hidroalcohòlic a les mans. Si s’ha d’escriure qualsevol anotació a la documentació, el bolígraf es desinfecta prèviament.

A part de fer el porta a porta, es preveu que les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on hi pugui haver la distància de seguretat necessària entre 1,5 metres i 2 metres; a algunes places del barri i al carrer de davant del portal dels edificis, si hi ha la distància necessària per atendre la gent amb seguretat. També es remetran les entrevistes als espais municipals per poder fer l’assessorament de les Picaportes als veïns i veïnes dels barris a on es desplega el projecte. Una altra de les possibilitats d’assessorar i acompanyar el veïnat serà per videoconferència (amb cita prèvia).