Comunicat ONFAVC.- Amb el repte i missió de “Contra la soledat, un SOL a casa”, la cooperativa veïnal de la CONFAVC , Ser Barri SCCL va quedar selecionada pel projecte “Lliures” per a desplegar serveis d’acompanyament i atenció a les persones que es troben en situació de soledat i aïllament social a la Zona Nord de Barcelona: Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. Amb aquest repte Ser barri SCCL rebrà 18.000 euros d’un projecte que vol abarcar 400 llars.

La primera fase, que ha arrencat aquest juliol i durarà fins el novembre, a través del projecte veïnal A-porta   un equip de veïnes dels barris – les Picaportes- fan visites personalitzades per a fer una detecció de les necessitats dels veïns i veïnes que es trobin en aquesta situació. Aquesta radiografia es fa a través d’un porta- a-porta amb totes les mesures sanitàries necessàries per la Covid-19. Posteriorment  per tal de donar resposta a les necessitats detectades, es farà una formació especialitzada i es desplegaran els serveis  relacionats amb l’assistència personal i emocional, i l’acompanyament requerits per a trencar l’aïllament.

Amb aquest projecte “Contra la soledat, un SOL a casa”,  arrenca la nova cooperativa veïnal Ser Barri SCCL lligada a la CONFAVC i a la Fundació CONFAVC  que proveïrà de serveis a veïnes i veïns amb necessitats especfífiques no ateses per a millorar les seves condicions de vida.

Per això Ser Barri SCCL comença donant resposta a les necessitats urgents entorn l’envelliment de la població dels darrers anys i la principal conseqüència: les necessitats de cures i acompanyament per a la gent gran. Això, sumat al canvi de model en l’atenció i cura d’aquest col·lectiu per la desaparició del model tradicional basat en els lligams familiars i veïnals, ha generat  situacions de vulnerabilitat per a moltes persones que viuen soles, desconnectades i aïllades, sense xarxa relacional sòlida. També s’hi sumen els problemes de mobilitat per connectar amb els recursos del territori, anar a fer la compra o dur a terme tràmits administratius. És dins d’aquest context que la missió contra la soledat a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona es va fer necessària un cop es va acabar el desembre de 2019 la primera fase del projecte A-porta al barri amb una missió diferent:  reduir la pobresa energètica a Zona Nord). Una fase que va arribar a visitar 5.250 llars, entrevistant més de 2.860 famílies en 3 anys de desplegament.

El projecte Lliures: un viver d’iniciatives socials

El projecte “Lliures”  és una iniciativa impulsada per Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social des de l’any 2016 per tal de construir un fons econòmic i social estable amb el què donar suport econòmic, tècnic i comunitari a “projectes innovadors,  i transformadors” que treballen a Catalunya per contribuir a revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social. El repte de Lliures  és impulsar projectes  que busquen  “eradicar les desigualtats de gènere, classe, ètnia, origen, diversitat funcional i l’exclusió de tipus econòmic, laboral, formativa cultural, d’habitatge, relacional, i de ciutadania”.