Notícies CONFAVC.- El projecte de la CONFAVC, A-porta, acompanyant porta a porta, ha participat avui a la Jornada “Teixint xarxes de proximitat”, que s’ha celebrat a la Casa del Mar de Barcelona. El projecte d’empoderament veïnal A-porta s’ha presentat, junt amb altres projectes socials, davant de més de 90 persones, membres d’associacions socials i personal tècnic d’ajuntaments de tot Catalunya.

Es tracta d’una jornada per donar a conèixer als ens locals de Catalunya alguns projectes d’èxit de caire local, estatal i internacional que promouen la creació de xarxes de proximitat, que potencien la detecció i prevenció de situacions de vulnerabilitat social i que milloren les relacions interpersonals i interculturals. Precisament aquestes tres missions són els objectius del projecte A-porta, que des que va néixer ara fa 3 anys ja ha aconseguit arribar a més de 7.300 llars de tot Catalunya amb el porta a porta.

A la mateixa taula d’A-porta hi ha participat la presidenta de l’entitat francesa del projecte Voisin Malin, en la qual s’ha inspirat A-porta, Anne Charpy, la directora d’A-porta Catalunya, Alba Gómez i el delegat general de Règies de Quartier, Tarik Daher. A més, també hi ha intervingut una de les Picaportes (veïns i veïnes dels barris d’intervenció que ajuden als seus veïns assessorant-los porta a porta) de la Zona Nord de Barcelona, Gladys Tantalean, que ha treballat al projecte des que va començar a Ciutat Meridiana el novembre de 2016. La Gladys ha explicat com A-porta, ha permès a les i els Picaportes conèixer de fons la problemàtica del veïnat del barri d’intervenció. “Tot i que pertanyem a entitats socials, culturals i esportives, mai ens havíem imaginat la situació “delicada” que viuen alguns dels nostres veïns i veïnes ni que nosaltres podríem ajudar-los amb solucions concretes”, ha destacat.

La directora del projecte A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Alba Gómez ha destacat els objectius del projecte: empoderar a les veïns i veïnes dels barris; connectar les persones amb els recursos dels barris i la vida comunitària del mateix barri; la creació de vincles entre veïns i veïnes, conèixer-se entre ells; acompanyament a persones que necessiten serveis, per desconeixement o perquè hi estan desvinculades; trencar l’aïllament social i poder connectar amb els recursos perquè arribin a les persones.  Com a conclusió del projecte, Gómez ha destacat com, en 3 anys d’existència, A-porta, ha arribat a 11.700 habitatges “picats” en els que han entrat a més d’un 50% i ha aconseguit trencar desconfiances i crear vincles entre les persones.

Altres projectes que s’han presentat han estat.

  • Règies de Quartier, que implica a la ciutadania en la millora del seu entorn a França i respon a les necessitats no cobertes.
  • La Troca. Escola Comunitària de Formació Permanent de persones adultes innovadora i transformadora al barri de Sants.
  • Actua, que ofereix funcions de promoció, acompanyament i dinamització, i també de centre de recursos per a projectes locals, tant per veïnat i associacions, com per administracions locals i empreses del Baix Solsonès.
  • El Servei de Suport i Assessorament a les juntes d’escala i mediació de conflictes comunitaris, que acompanya en el procés de canvi del funcionament de l’organització de les escales i en la resolució de conflictes a totes les escales del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.
  • Radars, que aborda la solitud no volguda de les persones grans involucrant-hi tota la comunitat, i creant una xarxa sensible i respectuosa que fomenta la vida col·lectiva.
  • Esfera Jove, que promou la consciència crítica i emprenedora dels joves i fomenta el compromís i l’impuls de propostes d’acció social liderades i autogestionades al barri de Marianao de Sant Boi de Llobregat.

L’acte ha arrencat amb les intervencions del director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, i de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, qui ha presentat el Pla estratègic dels Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i