Notícia CONFAVC.- El 14 de juliol va tenir lloc la passejada diagnòstic des de la mirada d’urbanisme amb perspectiva de gènere d’Arenys de Mar en la qual es van utilitzar models de formularis estandarditzats que des del projecte Barris Violetes s’ha realitzat per a la recollida de dades sistematitzada.

Des de la coordinació del projecte s’ha estat facilitant aquesta eina a les persones participants de les AV i a les dones que lideren el projectes especialment, que s’estan encarregant de fer-ne difusió entre les diferents entitats i associacions del barri interessades en col·laborar en aquest diagnòstic.

D’aquesta manera es promou la participació ciutadana i una recollida d’informació més àmplia ordenada amb l’objectiu de trobar millores col·lectivament per a l’habitabilitat dels espais públics de la ciutat.

Per tant, a través d’aquests formularis es detecten punts crítics dels barris que han de ser repensats per part dels ajuntaments i els organismes competents en la matèria i prendre accions concretes, demanades per la ciutadania que viu i transita cada dia en aquests espais.

El recorregut que es va realitzar a Arenys de Mar va evidenciar la necessitat de canvis i millores en diferents qüestions:

1) Pel que fa als equipaments i serveis disponibles per a la ciutadania, hi ha un nombre elevat de carrers amb barreres arquitectòniques amb una amplada totalment insuficient, graons i o desnivells que impossibiliten el trànsit a persones amb algun tipus de problema en la seva mobilitat. A més, en molts casos les voreres no disposen de rampes per a fer accessibles a les persones amb mobilitat reduïda que van amb cadires de rodes, als cotxets de nadons i els carretons que han de caminar per la carretera sortejant els cotxes.

2) El manteniment de la jardineria i dels arbres és molt deficient a carrers i parcs altament transitats i utilitzats, com són els voltants d’algun centre escolar. La manca de manteniment genera espais insalubres amb plagues d’insectes i rates. Així mateix, l’estat dels parcs a zones tan transitades com l’escola estan molt deteriorats, fet que provoca que a banda de convertir-se en espais no utilitzables per la ciutadania, esdevenen “puntós foscos” per a temes de seguretat.

Arenys de Mar: un municipi dels Barris Violetes

Cal destacar que l’entitat veïnal l’AV d’Arenys de Mar és una de les entitats veïnals sumades al projecte “Barris Violetes” que té l’objectiu de desplegar l’agenda feminista als barris a través d’actuacions concretament a 19 entitats veïnals de 9 municipis de Catalunya. Actuacions que es focalitzaran en tres temes centrals: fer un diagnòstic del barri i propostes des de l’urbanisme en perspectiva de gènere, la socialització de les cures, i la participació de les dones en el propi barri o entitats veïnals.