Comunicat CONFAVC.- El nostre projecte d’apoderament veïnal A-porta es desplegarà en una segona fase des d’ara i fins el novembre a 700 habitatges més de Santa Coloma de Gramenet. L’objectiu d’aquesta segona intervenció és millorar les condicions de vida de la gent gran dels barris de Can Mariner i el Centre de Santa Coloma, a través de la detecció de situacions d’aïllament i/o de solitud no volguda, activant un servei d’acompanyament, d’escolta activa i d’atenció emocional.

Cal recordar que aquesta és una segona part d’aquest projecte, que es va fer el 2020 amb la missió d’apoderar el veïnat que patia vulnerabilitat energètica en la gestió i reducció de les seves factures de subministraments bàsics. 

Des d’aquest maig, 8 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri – faran un porta a porta als 700 habitatges de persones grans que viuen soles, per a detectar i identificar totes les que podrien estar vivint en una situació de vulnerabilitat, soledat o aïllament. Un cop detectats aquests veïns i veïnes i, per tal d’augmentar la qualitat de vida i l’autonomia de la gent gran dels barris de la intervenció, les Picaportes els assessoren sobre els recursos de què disposen a la seva barriada i els ofereixen solucions a les situacions d’aïllament i solitud no volguda.

Les persones amb aquest tipus de vulnerabilitat podran rebre de les Picaportes informació sobre el programa “Sempre Acompanyats”, per donar-los suport emocional i escolta activa; acompanyament per a sortir a passejar, anar al metge, a serveis socials, a comprar o per participar en activitats d’oci, si així ho necessiten.

L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon ha volgut donar la benvinguda de nou a Santa Coloma a les Picaportes, i ha assenyalat que “la solitud no volguda i la falta de xarxa de suport d’amistats i família deixen a les persones grans i sobretot a les dones en una situació d’extrema vulnerabilitat que hem d’intentar pal·liar, cadascú des de les seves competències i responsabilitats”.

Des de les setmanes prèvies a la primera picada de porta i durant tot el desplegament d’aquesta missió, les Picaportes reben formació sobre recursos de proximitat; gestió d’emocions i habilitats comunicatives, sobre capacitats laborals i també visiten les entitats del barri. El grup de Picaportes que fa el porta a porta són persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC.

Més recursos pel veïnat amb la nova APPVEINAL

Una altra novetat d’aquesta segona intervenció és la incorporació de l’APPVEINAL, una aplicació amb una part específica d’A-porta amb la qual el veïnat podrà conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.

L’A-porta de Santa Coloma es du a terme gràcies a la CONFAVC i iesMed SCEL, i compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. A més, és possible gràcies a l’estreta col·laboració amb la FAV de Santa Coloma, l’AV de Can Mariner, les entitats del barri i el programa “Sempre Acompanyats”, de la Fundació “la Caixa”. Es tracta d’un programa de la Creu Roja i altres entitats, des del qual es va constituir ara fa uns mesos el Grup d’Acció Social (GAS), format per un total de 15 agents entre administració i entitats locals.

El nou desplegament als barris de Santa Coloma de Gramenet se suma a les actuals intervencions del projecte a altres barris de Catalunya: a Can Puiggener de Sabadell; a Rocafonda de Mataró; a La Montserratina de Viladecans; a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, de Zona Nord de Barcelona i als propers barris a on es farà el projecte. En total, l’A-porta s’ha desplegat a 15 barris i a 7 municipis catalans des que va néixer el 2016.

(Adjuntem dossier de premsa del projecte): https://a-porta.cat/wp-content/uploads/2021/06/DOSSIER-PREMSA-A-PORTA-DEF-17-juny-2021-baixa_compressed.pdf