Comunicat AV Badia del Vallès.- L’Associació de Veïns de Badia del Vallès, durant més de 40 anys d’existència, sempre ha lluitat en defensa dels drets que com a ciutadans tenim les persones.

A la nostra ciutat, es produeix una casuística especial: la construcció dels nostres edificis l’any 1970, coincideix amb l’època de màxima expansió a Catalunya en l’ús de l’amiant combinat amb ciment (fibrociment), de manera que tots els habitatges tenen gran quantitat d’aquest material. El fibrociment en passar 40 anys comença a degenerar i a ser perillós pels qui el puguin respirar, produint principalment asbestosi, mesotelioma pleural i càncer de pulmó.

Al 2015, ja existia entre d’altres, la preocupació pel tema de l’amiant, això va ser el motiu pel que un grup de veïns es va començar a reunir. A l’octubre del mateix any amb l’entrada de la nova Junta a l’Associació de Veïns, de la que alguns membres ja venien participant en elles, es va convocar una reunió per constituir la Comissió de l’Amiant. En les primeres reunions es va acordar convidar a l’Ajuntament com a institució i als partits representats en ella, ja que el problema de l’amiant afecta tota la població.

Es va veure la necessitat de disposar d’una eina que sensibilitzés la gran quantitat d’amiant existent a la nostra ciutat i l’alt grau de degradació dels elements que el contenen. Per això la Comissió també va convidar a l’empresa ACM2020 Consultoria i Diagnòstic de l’Amiant a participar en aquestes reunions i li va encarregar la realització del Mapa de l’Amiant. A la Comissió es va acordar que es co-financés l’estudi entre l’Ajuntament i l’Associació de Veïns.
L’estudi hauria suposat un cost inasumible per a nosaltres si s’haguessin cobrat les 1.200 hores de treball invertides en fer-lo.

La factura que l’empresa ACM va presentar va ser de 15.000 euros, pel cost del laboratori que va analitzar les mostres ambientals.
Aquest Mapa de l’Amiant no hagués estat possible sense la col·laboració de les veïnes i veïns que van obrir les portes dels seus habitatges per realitzar les mesures físiques i mediambientals necessàries. Quan ja vam tenir l’estudi finalitzat, el dia 15 de juliol, la Comissió de l’Amiant el va presentar en públic.
Al matí fent una roda de premsa a la que hi van assistir a més dels periodistes, persones representants de la política i el President de la Generalitat Pere Aragonès. A la tarda la presentació es va dirigir especialment als veïns, entitats veïnals i associacions d’afectats.

Al voltant de 300 persones hi van ser presents. Hi van intervenir l’alcaldessa Eva Menor, una representant de la comissió Amalia Frutos, el president de l’associació de veïns Juan José Díaz i Lluís Mallart responsable de l’estudi que va ser qui el va explicar detalladament.
Veïns, i veïnes entitats i representants polítics, davant la gravetat del problema ens emplaçarem a aconseguir el finançament necessari per fer realitat: BADIA AMIANT ZERO.