Manifest AVLaFlorida-Celebrem enguany el Dia Internacional de la Dona amb la voluntat de seguir amb el cicle de mobilitzacions encetades pel moviment feminista en els darrers anys. Avui, la lluita en defensa dels drets de les dones i contra la violència masclista és, sens dubte, una de les reivindicacions socials que més poder de convocatòria té a les nostres ciutats i barris.

Des del moviment veïnal no podem ser alienes a aquesta onada feminista que ha aconseguit col·locar la qüestió de gènere al centre del debat públic i que reclama solucions a problemes estructurals com la desigualtat de gènere al món del treball, la bretxa salarial, la vulnerabilitat i el racisme
vers les dones migrants o la violència contra les dones.

La pandèmia de la Covid-19 va afectar de manera molt notòria a barris com el nostre i especialment a les dones en situacions d’exclusió i precarietat laboral.

Moltes famílies de La Florida van patir la carestia i la privació dels bens i subministraments de primera necessitat. Això va generar una xarxa veïnal de solidaritat que va engegar una campanya de repartiment d’aliments durant els períodes de confinament. Van ser les dones del barri les que van impulsar aquesta iniciativa posant en relleu la importància de les cures i del suport mutu entre les veïnes.

A La Florida les dones han estat grans protagonistes de les lluites socials i veïnals de les últimes dècades. Recordem, per exemple, l’Ana Díaz Rico, una de les veïnes que van claus a la nostra associació de veïnes i veïns. La contribució de les dones ha estat cabdal i moltes de les millores que es van aconseguir pel barri no haurien estat possible sense l’empenta i la dedicació de les nostres veïnes al moviment veïnal. Una dedicació que havien de fer compatible amb les seves feines tant a casa com a fora. Tot el nostre agraïment i recordatori cap aquelles dones que van lluitar per la dignificació del barri.

La bretxa salarial segueix sent un dels dèficits del mercat de treball. A Catalunya la bretxa salarial entre homes i dones és del 22%. La precarietat de gènere augmenta als sectors laborals més feminitzats. Al sector de les empleades de la neteja, al treball de cures o a l’hostaleria, les dones pateixen encara més explotació.

En paral·lel, cal afegir la doble explotació vers les dones migrants: com a dones i com a migrants. El classisme i el racisme institucional cap a les més vulnerables fa que moltes de les nostres veïnes pateixin una doble bretxa que les deixa més desprotegides a nivell social i laboral.

La violència de gènere no decau. A l’Estat espanyol van ser assassinades 44 dones l’any 2021 i ja són 6 des de començament de 2022. Des de 2003, primer any amb estadístiques per violència de gènere, han estat assassinades 1.132 dones. Es tracta, literalment, d’una violència estructural contra les dones i d’un drama social de primer ordre. Com a dones del moviment veïnal hem de continuar amb la nostra tasca de denúncia i sensibilització perquè, al cap i a la fi, ens va la vida. Perquè no només volem més drets a la feina, també volem ser lliures als nostres carrers. (Manifest pdf)

Associació de Veïnes i Veïns de La Florida, 8 de març