Conunicat A-porta/Confavc.– El projecte social A-porta de la  CONFAVC i la cooperativa iesMed SCEL s’estàdesplegarant des de finals de novembre fins a l’abril de 2022, a 500 llars del barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat. En aquesta ocasió el porta a porta té una doble missió: per una banda, donar consells i recursos per conscienciar la ciutadania sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. I, per una altra banda, es vol detectar possibles casos de soledat no volguda i d’aïllament no desitjat, especialment de la gent gran. Posteriorment es valorarà si cal continuïtat en una altra ubicació dins del barri o a d’altres zones del municipi.

Les veïnes que visitaran les 500 llars (les anomenades Picaportes) són 8 dones referents i conegudes al veïnat, de diferents orígens i representatives de la diversitat al barri. Són persones treballadores del projecte i estan contractades per 25 hores mensuals.

El porta a porta a Sant Feliu es duu a terme gràcies a l‘Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i a l’empresa Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport d’algunes entitats locals.

Presentació al veïnat del barri

El dissabte 27 de novembre es va fer una presentació pública a Can Calders oberta a tota la ciutadania per a presentar el projecte i l’equip de Picaportes al veïnat. L’acte va comptar amb l’alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz; la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina; el president de la CONFAVC, Jordi Giró i el Director de Desenvolupament d’Aliances d’Aigües de BarcelonaManel Giraldo. A més, hi va participar la coordinadora del projecte al barri, Esther Lumière, i les 8 Picaportes: Sehrish Ibrahim, Pilar Sevillano, Sara Moya, Noelia Franquet, Libia Yaned, Patricia Aguilera, Alba Romero i Daniela Sánchez.

Des de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró va destacar que aquest “era un projecte amb ànima i l’ànima són les Picaportes”: “És un projecte amb ànima quan veus que pots contactar directament amb la teva veïna o el teu veí, hi pots parlar tranquil·lament, sense cap tipus de pressió, pots conèixer-te, pots tocar-te, pots ajudar-te l’un a l’altre amb els recursos propis de l’ajuntament.”

Sobre A-portal’alcaldessa de Sant Feliu va explicar que A-porta era un projecte que entomaven amb molta il·lusió i amb moltes ganes per a reprendre, després de la pandèmia, aquest sentit comunitari. “El que faran –va subratllar- és oferir escolta, conèixer l’estat de salut, de comoditat de les nostres llars, l’estat mental de les persones, la companyia i saber estrictament què passa a cada casa.”

El desplegament a Sant Feliu de Llobregat és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i el quinzè a un barri català. A-porta ha aterrat a Sabadell, Mataró, Barcelona, Tarragona i Reus. En aquests moments està present a Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Gavà amb diferents missions, com reduir la vulnerabilitat energètica, la detecció i l’assessorament de gent gran que pateix solitud no volguda i el foment de la convivència i el civisme, entre d’altres missions. En els darrers barris d’intervenció, A-porta, ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 50% d’entrevistes, amb una mitjana de prop de 40 minuts d’entrevista.