Comunicat Comissió Residències Públiques de Terrassa (FAVT inclosa).- Abans de tot el nostre condol a tots els familiars i amics de les persones traspassades per causa d’aquest maleït virus, especialment aquelles que dissortadament estaven en residències.

També el nostre reconeixement a totes les persones que estan treballant, fins i tot molt més enllà de les seves obligacions, per minimitzar els efectes adversos d’aquesta pandèmia sobre la societat. Ens referim al personal sanitari, geriatria, serveis de neteja, protecció civil, transportistes dependentes, … i una llarga llista de persones que sense la seva feina, professionalitat i col·laboració seria impossible que socialment es pogués anar endavant.

La situació que ha generat la pandèmia del Covid-19 no ha fet res més que confirmar i posar de manifest que les reivindicacions i denúncies, que des de diverses plataformes socials venim efectuant des de ja fa temps, que ens ha portat a una situació sociosanitària inacceptable amb un alt nombre de contagis i de morts evitables.

Si d’alguna cosa es tenia la certesa des de l’inici de la pandèmia és que afectava sobretot a la gent gran, per tant les residències, els sociosanitaris i l’atenció domiciliària eren focus molt importants.

Aquesta pandèmia ha posat llum a una realitat existent i amagada en molts d’aquests centres, que afecta la qualitat de vida dels residents, evidenciant en alguns casos de maltractament psíquic o físic, de mala alimentació, d’amuntegaments, i deficiències en les cures necessàries.

La privatització d’aquests serveis, amb poc o cap control de l’administració malgrat que moltes residències estan subvencionades amb diners públics, n’ha anat minvant la qualitat. Ja funcionaven amb gran precarietat laboral, amb poc personal, mal pagat, amb poc seguiment de metges i infermeres, i sense les condicions sanitàries necessàries. La privatització implica que el negoci es fa reduint personal, salaris, menjar i serveis.

L’actual sistema de gestió dels serveis socials és molt pervers, aquest sistema mixt en que es barregen constantment gestions públiques i privades, amb competències confuses que aboquen a corrupteles que al final condueixen a un mal servei envers el ciutadà. Nosaltres apostem per una Sanitat i Atenció a Gent Gran bàsicament de gestió totalment pública. ( Comunicat pdf)