Notícies CONFAVc.- Amb més de 10 propostes de les entitats socials per millorar i reconduir la situació laboral de les veïnes i els veïns del barri que es troben a l’atur. Així s’ha conclòs la fase 2 del projecte A-porta al barri de Can Peguera a Nou Barris (Barcelona), en una reunió celebrada ara fa uns dies dins la Taula Laboral de Can Peguera. Les aportacions s’han fet després de posar sobre la taula els resultats del desplegament de la segona fase del projecte A-porta al barri, que s’ha fet des del novembre de 2018 fins a finals de març de 2019.

L’objectiu d’aquesta segona fase (crear llaços entre els veïns i veïnes del barri amb els actors i recursos més propers i necessaris en inserció laboral i adaptats a les necessitats del veïnatge) ha conclòs amb una intervenció a 202 habitatges del casc antic de Can Peguera, on es van trobar 262 persones en situació d’atur durant la fase 1 del projecte. En total les Picaportes han visitat 218 llars amb un total de 411 visites subsegüents. La mitjana d’edat de les persones entrevistades ha sigut de 38 anys, un dels perfils majoritaris que es troba en situació d’atur al barri.

Els resultats d’A-porta mostren com un gran nombre de persones que es troben a l’atur no veuen incentiu per a assistir als programes d’inserció laboral dels serveis del barri (com el Servei d’Ocupació de Catalunya, Barcelona Activa, el programa Làbora), degut a què reben algun tipus de prestació i no volen perdre-la.  Per part d’A-porta, la coordinadora a Can Peguera Cristina Barriach va exposar com en aquesta segona fase del projecte s’ha pogut constatar com “a Can Peguera hi ha un ‘modus vivendi’ que s’ha creat molt lligat a les subvencions…” Quant al seguiment, s’ha comprovat que les persones que estan a l’atur “tenen més predisposició a anar a BCN Activa que al SOC. Al programa Làbora han fet les 3 convocatòries i a BCN Activa  també.” També va destacar que una proposta d’èxit per a un futur és oferir un programa amb una garantia laboral al barri.

Altres suggeriments per a les persones joves van ser oferir-los oportunitats i fer-los visualitzar propostes diferents, “rescatar-los perquè s’orientin al que poden ser i que vagin més enllà del model dels seus pares, molts dels quals són persones sense feina”, es va anunciar des de serveis socials. També es va demanar trobar una manera de “visualitzar” les professions que hi ha i ampliar-ho a altres ocupacions (com la cura, l’educació, els esports, etc.).

Altres solucions en què van coincidir els participants de la Taula van ser: aconseguir majoritàriament que les persones veïnes dels barris surtin de casa per participar en activitats del barri; impulsar que les persones a l’atur tinguin accés a plans d’ocupació, respectant aquelles persones que no volen canviar; i que aquelles persones que es troben desenvolupant economia submergida vegin beneficis en canviar la seva activitat i dur a terme la inserció laboral.