Crònica CONFAVC.- El passat dia 5 de maig del 2018 vam participar a la tercera edició del Fòrum Social contra la Islamofòbia i tota mena de racisme, a l’Espai Jove La Fontana, de la plataforma ciutadana Unitat contra el feixisme i el racisme. La Plataforma va néixer l’estiu de 2010 com espai ciutadà per a frenar les manifestacions feixistes i xenòfobes i per a intentar evitar que els plantejaments feixistes entrin en les institucions de representació política. Un resum bàsic del què fa UCFR és enxarxar i dur a terme un treball de sensibilització i mobilització unitària contra el feixisme i tot tipus de racisme.

Actualment, la islamofòbia és la forma més present de racisme a tota Europa, molt sovint utilitzada en els discursos de l’extrema dreta. Això suposa un greu risc per a la convivència als nostres barris i municipis.

El Fòrum Social té com objectiu reunir sabers, experiències, fer sinergies diverses entre persones que, d’una manera o d’altra, vulguin treballar per a la construcció d’una societat lliure de racismes.

La jornada del FSI2018 va començar amb una taula rodona amb set ponents: Moha Gerehou, President de SOS Racismo Madrid i periodista; Fatou Secka, lluitadora pels drets humans; Fatiha El Mouali, activista i portaveu d’UCFR. Josep Reig, Crida Contra el Racisme (País Valencià); Rokayah Navarro, Salam Shalom Barcelona (entitat de persones jueves, musulmanes i amigues contra la discriminació),; Aurelio Cortes Cerreruela, FAGIC (Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya) i Maria Manyosa Masip, periodista del Grup Barnils. També vam comptar amb la intervenció de la Tancada per Drets, a través de dos representants, Victoria Columba i Youssef Elazzaoui, que ens van explicar els motius de la tancada de desenes de persones migrants i refugiades a l’antiga Escola Massana del Raval (Barcelona).

Unes 250 persones van ser-hi tot el dia al FSI2018, amb un nou èxit de participació.

Durant tot el dissabte, els assistents vam participar en 10 tallers relacionats amb la islamofòbia i tota mena de racisme, que vam portar a terme amb una primera part d’introducció de persones expertes o directament relacionades amb projectes socials, i un posterior debat entre totes amb pluja d’idees i parers personals. Un dels objectius dels tallers era poder formular entre les talleristes, com a mínim 3 propostes reals i assumibles per Unitat contra el feixisme i el racisme, perquè es puguin portar a terme tot l’any, fins la propera edició del Fòrum Social, el 2019.

Els 10 tallers van estar dividits en dos blocs, els del matí: antisemitisme, islamofòbia i gènere, mitjans de comunicació i la islamofòbia, el racisme institucional i la gent refugiada i romafòbia; i els de la tarda: delictes d’odi i llibertat d’expressió, dret a un centre de culte, Islamofòbia i educació, negrefòbia i «què és el feixisme?»

La dinàmica interactiva del Fòrum Social, amb diversos mini grups a tots els tallers treballant a fons els temes, va permetre compartir opinions, recursos, testimonis, problemes reals, entre els assistents, entre ells la CONFAVC.

Algunes de les propostes que van sorgir dels tallers van ser, per exemple, que per tal de no judicialitzar qualsevol discurs de l’odi s’hauria d’intentar crear discursos paral·lels des de les entitats, donant prioritat a veus emergents; crear xarxes entre les entitats dels barris i que les veïnes i els veïns musulmans també hi participin per enfortir la lluita davant la islamofòbia i per a denunciar problemes amb les institucions; organitzar jornades de portes obertes per a donar a conèixer els centres de culte dels barris; fer pressió a les institucions perquè es garanteix el dret a tenir un centre de culte; elaborar octavetes contra la romafòbia que trenquin amb l’imaginari negatiu envers el poble gitano; impulsar que hi hagi diversitat treballant en els mitjans de comunicació públics (com a mínim) i denunciar quan no hi hagi cap representació de la diversitat. Revisar el vocabulari quotidià dels agents educatius; potenciar que hi hagi representació de la diversitat a les entitats (sobretot als espais de presa de decisió),van ser algunes de les altres propostes, amb d’altres que s’intentarà anar incorporant els propers mesos.

Espais com el Fòrum Social d’UCFR són molt necessaris per a combatre els atacs islamòfobs i racistes, una tasca sempre urgent per a defensar la convivència i combatre la xenofòbia, avançant en la lluita del món veïnal, i de forma unitària, contra la islamofòbia i tota mena de racisme.

Maria Carvalho Dantas, CONFAVC