Comunicat CONFAVC.-Davant de la inacció dels diferents governs de la Generalitat i de l’Estat central, avui el plenari de la 34a Assemblea de les AV de Catalunya ha aprovat incloure en el Pla de Treball pel 2019 pressionar les administracions públiques per iniciar els treballs – fent complir les directives europees – de la retirada immediata de l’amiant als barris catalans de forma segura i controlada. Una esmena que ha estat formulada des de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès i de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i acceptada pel Pla de Treball de la CONFAVC, i un tema ja enfilat amb la demanda d’una reunió abans de finals d’abril amb els departaments de Salut i de Treball de la Generalitat, les entitats municipalistes i el col·lectiu de persones afectades.

Aquest ha estat un dels debats més reivindicatius del plenari de l’Assemblea organitzada anualment per la CONFAVC i que enguany s’ha celebrat al Centre Cívic de la Creu Alta (Cal Balsach) de Sabadell, amb la participació d’un centenar d’activistes veïnals d’arreu de Catalunya.

El Pla de Treball aprovat també inclou eixos de treball com la necessitat que l’entitat es doti d’un Codi Ètic, assegurar la participació del moviment veïnal als consells de participació del departament de Salut; l’accessibilitat a les poblacions contra de les barreres arquitectòniques; fomentar les estacions intermodals; seguiment i vigilància de les polítiques contra la contaminació ambiental i de la gestió de residus a cada municipi, i foment del lloguer assequible, amb iniciatives com la cooperativa d’habitatge de lloguer assequible Omplim Els Buits.

El plenari de la 34a Assemblea també ha aprovat un nou Marc Estratègic 2019-2022 “El Futur És Ara” de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), amb l’ horitzó que la CONFAVC s’adapti a les noves necessitats i realitats dels barris del segle XXI. Un Marc Estratègic amb els següents eixos :

1)     Unitat d’acció des de la lluita i la mobilització.

2)    Model d’entitat sostenible econòmicament i més descentralitzat per escoltar millor el territori.

3)    Promoció de nous lideratges amb perspectiva de gènere.

4)   Redefinició de l’ideari revisant la raó de ser del moviment veïnal com a agents de transformació social.

5)    Treballar per la defensa de la democràcia per fomentar  una ciutadania crítica, compromesa i informada.

6)   Noves sinergies i aliances estratègiques amb moviments socials per reforçar la visió comunitària.

7)    Compromís ferm amb la defensa dels drets socials i col·lectius, posant èmfasi en la convivència i la cohesió social, des de la interculturalitat, la vida digna, la sostenibilitat ambiental, la lluita contra les desigualtats socials i la defensa dels serveis públics de qualitat.

50 anys de federació veïnal a Sabadell

L’assemblea ha arrencat amb la benvinguda del president de l’entitat veïnal de la Creu Alta, Rubén Cantó, acompanyat de la dirigent veïnal Isabel Otero, membre de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, que ha posat sobre la taula problemes de la comarca com la contaminació de l’amiant -novament-; el tancament del servei oncològic infantil de l’Hospital Taulí – que donava cobertura a 400.000 persones- i els problemes de mobilitat associats a la construcció d’una nova planta d’emmagatzematge d’Amazon.

Acte seguit ha estat el president de la FAVSabadell, Manuel Navas, que ha fet un repàs històric de la gran aportació del moviment veïnal de la ciutat, coincidint amb la commemoració dels 50 anys de la Federació. En aquest marc ha explicat la tartera d’actes que la Federació ha organitzat per aquest any, com una exposició itinerant, la publicació d’un còmic i d’un llibre, la realització d’un documental – del qual s’ha presentat un tràiler-i les xerrades divulgatives a centres educatius i de barris. “Hem estat els referents de la conquesta de les millors condicions de vida dels barris justament amb el moviment obrer. Hem construït Catalunya picant pedra”, ha emfasitzat Navas. El president de la FAVSabadell també alertat “que estem en plena lluita de classes” i del perill del ressorgiment dels moviments feixistes.

Per la seva part, el president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha destacat la importància d’aprovar del Marc Estratègic de la Confederació que ha de guiar el moviment veïnal català en un futur immediat: “La CONFAVC és de totes i tots i aquest és un Pla Estratègic per filar el futur que ens implica també a totes les associacions veïnals i federacions”, ha emfasitzat Giró i ha destacat també el repte històric del moviment veïnal de defensar els drets i les llibertats en el context actual.

El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, ha destacat que les AV poden ser unes eines importants de transformació social, al mateix temps que agents essencials d’acció comunitària per prevenir problemes socials que sorgeixen. Valls també ha instat al moviment veïnal a adaptar-se a les noves maneres de fer, noves ciutadanies “per a seguir garantint la connexió amb les realitats”. El  Director General ha volgut fer especial esment al projecte veïnal A-porta, “de resultats espectaculars” i “exemple de capacitat prepositiva del moviment veïnal” que a més anticipa a resoldre molts problemes i en el qual es fa evident que “la comunitat és un gran recurs”.

Finalment ha estat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, qui ha tancat l’acte d’obertura posant èmfasi en el “paper creatiu i d’innovació dels moviments socials, i les mateixes “AV com a creadores de polítiques públiques”: “Les entitats socials no només són elements de reivindicació, sinó d’imaginació en l’acció política”. (Comunicat pdf/ Marc Estratègic pdf/ Material fotogràfic)