Viladecans, 27 d’abril de 2021.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) es desplegarà els propers 10 mesos a 1.200 habitatges dels barris de la Montserratina, l’Eixample i el Ginestar per apoderar el veïnat que pateix vulnerabilitat energètica i per lluitar contra la solitud no desitjada.

10 veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars –els anomenats Picaportes- faran el porta a porta als habitatges per tal de donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonistes del seu propi consum. A més, el grup de Picaportes també informarà sobre recursos locals en relació a l’ocupació o als drets socials i detectarà -per tal d’evitar-les- situacions d’aïllament i/o solitud no desitjada a qualsevol edat i especialment en el cas de gent gran. Les Picaportes (9 d’elles són dones) avisaran de les seves visites amb cartells que inclouen les seves fotos a la porteria i a comerços de l’entorn.

El projecte s’ha presentat aquest matí al barri de la Montserratina de Viladecans per part de l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella, i del president de la CONFAVC, Jordi Giró. També hi han intervingut dues de les veïnes Picaportes del projecte, Nadia Harbichi i Ariadna Benito.

En la seva intervenció, Jordi Giró ha destacat: “A-porta és un projecte netament comunitari d’empoderament veïnal.” Sobre Viladecans, el president de la CONFAVC ha subratllat: “Serà el segon barri més important de l’A-porta (després de Ciutat Meridiana) pel que fa al volum d’habitatges, ja que parlem d’un porta a porta a 1.200 cases. L’èxit del projecte són les persones Picaportes, són l’ànima i el que fan és molt important: anar a veure a cada veí i veïna de cada barri, poder intercanviar informació i ajudar-los amb aquestes dues missions al municipi: la vulnerabilitat energètica i la solitud no volguda.”

El porta a porta a Viladecans es duu a terme gràcies al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; a l’Ajuntament de Viladecans i a la Fundació “la Caixa”, que financen el projecte. També es fa per l’estreta col·laboració i el suport de la Federación de Entidades Vecinales de Viladecans i de l’AV de La Montserratina.

L'”A-porta, acompanyant porta a porta” és un projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb la col·laboració de la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània, Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn de la viabilitat del projecte a Catalunya des del 2016.

Els i les Picaportes, veïnes del barri

El grup de veïns i veïnes que fan el porta a porta són persones referents i conegudes a la zona, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals i són formades i coordinades per la CONFAVC.