Comunicat A-porta/ Mataró, 20 d’octubre de 2020.- El nostre projecte d’apoderament veïnal A-porta, ja ha començat a desplegar-se a 500 habitatges del barri de Rocafonda de Mataró per apoderar el veïnat que pateix vulnerabilitat energètica, en la gestió i reducció de les seves pròpies factures de subministraments bàsics. Ara fa uns dies, la coordinadora del projecte, Esther Lumière, presentava el projecte al Consell Territorial de Rocafonda.

Des del passat 9 d’octubre, 10 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars- estan tocant les portes de 500 habitatges per tal de donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així als veïns protagonistes del seu propi consum.

El grup de veïns i veïnes que fan el porta a porta són persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC.

Els i les “Picaportes” del barri, que són de Magreb, Gàmbia, Senegal i Catalunya, visitaran les llars fins el desembre, per apropar els serveis al veïnat i diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques sobre la vulnerabilitat energètica, després hi haurà un període d’un mes més de treball de les dades i presentació. A part de l’apoderament al veïnat perquè siguin coneixedors dels recursos per a reduir les factures de subministraments bàsics i fer un consum responsable, les i els Picaportes de Rocafonda també faran acompanyament a les persones que ho necessitin a les oficines de les empreses de subministraments bàsic, per tal d’ajudar-les en les gestions necessàries.

L’A-porta de Mataró es desenvolupa gràcies a la col·laboració de la CONFAVC amb de l’AV de Rocafonda i de les entitats del barri, i compta amb el suport del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, l’Ajuntament de Mataró i l’Obra social “la Caixa”.

Mesures extraordinàries per la COVID 19

En tot moment, com ja s’està fent a altres barris de Catalunya a on s’està desplegant el projecte , les visites es fan seguint les mesures de seguretat sanitària per la COVID19: distància física de seguretat, visera transparent amb pantalla amb mascareta quirúrgica o de neoprè homologades i ús de gel hidroalcohòlic.

L’entrada als habitatges és molt excepcional degut a la situació sanitària actual, i només es fa si el cas ho requereix. Per això, l’atenció s’està fent des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància d’un metre i mig com a mínim.

A part de fer el porta a porta, es preveu que els i les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on pugui haver la distància de seguretat necessària.  Per això les trobades es realitzen algunes places del barri i al carrer de davant del portal dels edificis, per afavorir la distància necessària per atendre la gent amb seguretat. També es remetran les entrevistes als espais municipals per poder fer l’assessorament. Una altra de les possibilitats serà informar el veïnat per videoconferència (amb cita prèvia).

Actualment, l’“A-porta, acompanyant porta a porta” s’està desplegant als tres barris de la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona), al barri de Can Puiggener de Sabadell i en breu es reiniciarà a un altre municipi.

Dades actuals d’A-porta a Catalunya

L’aterratge al barri de Mataró és el setè del projecte A-porta a un barri de Catalunya des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell.

El projecte està inspirat en una iniciativa del projecte de l’associació francesa sense ànim de lucre Voisin Malin. Ha estat premiat com a millor projecte social d’Espanya el 2018 “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social i ha guanyat la 2a edició del premi a edició del premi “Desafio RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red de Ciudades Interculturales (RECI).  (Comunicat sencer)