Comunicat A-porta/CONFAVC, Sant Feliu de Llobregat, 24 de novembre de 2021.- El projecte A-porta de la CONFAVC i la cooperativa iesMed SCEL es desplegarà properament al barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat. El porta a porta s’iniciarà el 29 de novembre, la zona d’intervenció seran 500 llars del barri de Can Calders i el desplegament es farà fins a l’abril de 2022. La missió al barri serà doble: assessorar -per a reduir-la- la vulnerabilitat energètica del veïnat i detectar possibles casos de soledat no volguda i d’aïllament no desitjat, especialment de la gent gran. Posteriorment es valorarà si cal continuïtat en una altra ubicació dins del mateix barri o a d’altres barris del municipi.

A-porta és un projecte social d’apoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtiques anomenats Picaportes-, que viuen a barris amb importants necessitats socials- són contractades, formades i coordinades per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d’un projecte transversal degut a l’heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.

El grup de Picaportes de Can Calders, que ja han estat seleccionades per a fer el porta a porta, són 8 dones, referents i conegudes al veïnat, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri. Seran persones treballadores del projecte i estan contractades per 25 hores mensuals.

El porta a porta a Sant Feliu es duu a terme gràcies a l‘Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i a l’empresa Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport de l’AV del barri de Can Calders i a les entitats locals.

Aquest projecte permetrà a l’Ajuntament disposar d’un coneixement personalitzat de les necessitats del veïnat, així com poder identificar possibles problemàtiques i arribar a totes les persones que necessiten ajuda.

El projecte es presenta a la ciutadania el 27 de novembre

El proper dissabte 27 de novembre es farà una presentació pública oberta a tota la ciutadania. L’acte tindrà lloc a la plaça de les Roses, a les 12h, i comptarà amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz; la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina; del Director de Desenvolupament d’Aliances d’Aigües de Barcelona (AGBAR), Manel Giraldo; així com responsables del projecte de la CONFAVC i de la cooperativa iesMed SCEL: Jordi Giró, president de la CONFAVC; Alba Gómez, directora d’A-porta; la coordinadora del barri, Esther Lumière i la responsable del projecte a iesMed, Gabriela Stein.

El desplegament a Sant Feliu de Llobregat és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i el quinzè a un barri català. A-porta ha aterrat a Sabadell, Mataró, Barcelona, Tarragona i Reus. En aquests moments està present a Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Gavà amb diferents missions, com reduir la vulnerabilitat energètica, la detecció i l’assessorament de gent gran que es troba sola i el foment de la convivència i el civisme, entre d’altres missions.

En els darrers desplegaments, A-porta ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 50% d’entrevistes al veïnat, amb una mitjana de 40 minuts d’entrevista. (Comunicat pdf)