Comunicat A-porta/CONFAVC, Terrassa, 4 de febrer de 2022.- El projecte social A-porta de la CONFAVC, i la cooperativa iesMed SCEL es desplegarà durant vuit mesos a 500 habitatges de Ca n’Anglada de Terrassa. L’Ajuntament de Terrassa i la CONFAVC van signar ahir  3 de febrer un conveni de col·laboració per a fer realitat l’aterratge del programa al barri. El porta a porta a Ca n’Anglada tindrà l’objectiu de realitzar una diagnosi que faciliti dades actualitzades per abordar i combatre la pobresa energètica al barri. En concret, vuit veïns i veïnes (els anomenats Picaportes) visitaran 500 dels habitatges per donar consells i recursos per conscienciar la ciutadania sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. El projecte també posa a disposició dels veïns i veïnes una aplicació mòbil (APPVEINAL) per conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.

La coordinació entre A-porta, les persones tècniques, l’Ajuntament i les entitats: les claus per a l’èxit del porta a porta

Durant la presentació del conveni ahir dijous, el president de la CONFAVC, Jordi Giró va destacar que  Ca n’Anglada és el setzè barri que acull el projecte i va emfasitzar que “la importància d’A-porta és que és un projecte amb ànima i l’ànima són les Picaportes”. “Ho és quan veus que pots contactar directament amb la teva veïna o el teu veí, hi pots parlar tranquil·lament, sense cap tipus de pressió, pots conèixer-te, pots ajudar-te l’un a l’altre amb els propis recursos de l’ajuntament.” A més, en quant al desplegament a Terrassa, Giró va agrair i posar en valor “la confiança dipositada per l’Ajuntament en aquest projecte i com d’essencial és el treball conjunt i coordinat entre el programa, els serveis tècnics de l’Ajuntament, el consistori i les Picaportes, que ens ajudaran a millorar la qualitat de vida del veïnat i a connectar-lo amb els recursos del barri i de la ciutat.”

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart va “posar en valor que aquest projecte el proposa el territori i el treballarem amb el territori. La lluita contra les desigualtats son lluites compartides i, en aquest sentit, tant l‘Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, com la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa i la resta d’entitats del territori, són peces fonamentals per dur a terme, de manera profitosa, aquest projecte”.

A l’acte també hi van participar la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, Loida Panades i el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa, Josep Antoni Sánchez.

Aporta s’ha desplegat a altres ciutats  com Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Sabadell, Mataró, Santa Coloma de Gramanet, Barcelona, Tarragona i Reus. En els darrers barris d’intervenció, el projecte ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 55% d’entrevistes. En total, des del seu primer desplegament el 2016 a Ciutat Meridiana (BCN), l’A-porta ha visitat més de 12.215 llars, ha fet més de 6.300 entrevistes a tot Catalunya i a beneficiat, amb el seu assessorament, a més de 18.500 persones (comptant una mitjana de tres membres per unitat familiar). (Comunicat pdf).