Comunicat A-porta, Gavà, 21 de juny de 2022.- El nostre projecte d’apoderament veïnal A-porta desplegarà una segona fase als barris de Les Ferreres i els Pisos del Congrés de Gavà. En total, els veïns i veïnes que faran el porta a porta per a informar el veïnat, picaran la porta de 500 habitatges (180 als Pisos del Congrés i 320 a Les Ferreres), amb la missió de detectar situacions de solitud no desitjada, sobretot entre la gent gran i, en alguns casos, informaran també per a reduir la vulnerabilitat energètica al barri.

La missió d’aquesta fase, que s’estendrà fins el primer trimestre de 2023 i que podria sumar més de les 500 llars inicials, també farà acompanyament i derivació a serveis i recursos del barri destinats a les persones grans.

El desplegament a Gavà compta amb el suport de l’Ajuntament de Gavà, el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i l’empresa Aigües de Barcelona. També es dur a terme gràcies la col·laboració colze a colze amb les associacions veïnals i les entitats dels barris.

Cal recordar que amb l’aterratge als dos barris de Gavà, el projecte A-porta suma 20 barris fent el porta a porta des que va començar el 2016.

L’arrencada de la presentació del projecte es va fer pública el dia 21 de juny amb mots de presentació  del projecte a la ciutadania de l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia; de la directora del projecte A-porta de la CONFAVC, Alba Gómez i del conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos. 

Durant l’acte, l’alcaldessa de Gavà ha destacat els “bons resultats de la 1a fase”, que es va fer des d’abril al novembre de 2021 a 500 habitatges dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March i “la bona acollida” de les i els Picaportes entre el veïnat: “Ha estat una experiència molt positiva perquè els veïns i veïnes ho agraeixen molt. És una fórmula que està funcionant i s’ha arribat a un punt de connexió amb la comunitat molt important, on el veïnat està molt agraït d’haver rebut les visites.”

Una primera fase amb una acollida elevada entre el veïnat

Per la seva part, la directora A-porta i gerent de la CONFAVC, Alba Gómez, ha destacat els resultats de la fase anterior, “amb una mitjana d’un 61% de llars entrevistades –un percentatge molt elevat, a més de posar en relleu la importància de la nova missió a Gavà: “Anem un pas més i aquesta vegada connectarem també amb la gent gran, que durant aquesta pandèmia ha patit molt.  “Acompanyar aquestes persones als recursos que puguin tenir (de serveis socials, comunitaris, etc.) és un pas més que podem fer des del projecte i les podem connectar i acompanyar des d’aquesta relació veí-veí/veïna-veí”, ha conclòs Gómez.

Amb un desplegament inicial a 345 llars del barri d’Ausiàs March i de 196 a Ca n’Espinós durant 5 mesos, la primera fase del porta a porta a Gavà va sumar un total de 541 llars visitades, amb 365 llars que obrien la porta a les 8 Picaportes.

El porta a porta del 2021 va consistir a recopilar necessitats i interessos dels veïns i veïnes sobre temes dels barris i a assessorar sobre ajudes socials públiques per a persones en situació de vulnerabilitat social (Renda Garantida de Ciutadania, Ingrés Mínim Vital, etc.); recursos sobre habitatge i subministraments bàsics; serveis municipals i de barri (bonificacions, atenció ciutadana, comunicació d’incidències i serveis); bones pràctiques en gestió de residus i cura de l’entorn i de la comunitat. (Comunicat A-porta pdf).