Comunicat CONFAVC.-El projecte d’apoderament veïnal A-porta de la CONFAVC ha guanyat el Premi de Civisme en la categoria d’Innovació, que impulsa la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Aquesta categoria dels premis posa en valor les accions i produccions que han destacar per la innovació en el camp del civisme i dels valors i està reconegut amb 2.000 euros.

L’acte d’atorgament dels Premis, que es va fer de manera virtual el 22 de desembre, ha estat presidida pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; el responsable del programa de Civisme i Valors del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, Jaume Forest i la presidenta d’Etic Habitat, membre i representant del jurat, Aida Marzo.

Per part de la CONFAVC, ha recollit el premi “virtualment” el seu president, Jordi Giró, que ha agraït enormement el guardó i el reconeixement que aquest premi suposa per l’A-porta, un projecte a on veïns i veïnes carismàtics, formats i coordinats, piquen les portes del veïnat del seu barri per apoderar-lo i assessorar-lo per millorar la seva vida.

Cal recordar que aquest és el tercer guardó que suma el projecte A-porta:  ja el 2018 va estar reconegut com a millor projecte social d’Espanya pel premi “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social i el 2019 obtenia el guardó “Desafío RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red Europea de Ciudades Interculturales (RECI), impulsada pel Consell d’Europa.

El jurat ha considerat queA-porta és “l’essència mateixa del que és el treball comunitari i la xarxa comunitària” i que a més “és perfectament adaptable a la situació que estem vivint perquè empodera els veïns i les veïnes a crear vincles, essent un projecte que funciona al 100%.” A més, Aida Marzo, representant del Jurat ha volgut subratllar com el projecte va ser escollit per unanimitat als pocs minuts de ser presentat en la categoria d’innovació dels Premis Civisme.

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha agraït el reconeixement i ha destacat com A-porta “és un gran projecte que té l’essència en el treball comunitari i en l’apoderament, també en l’essència veïnal, de veí a veïna.” A més, ha afegit: “Aquest projecte no està fet, l’anem construint cada dia, i volem que sigui útil, per la CONFAVC, però sobretot per les veïnes dels barris, i per entrenar un treball amb l’administració perquè junts segurament podem arribar a totes aquelles persones que moltes vegades se’ns escapen i que entre totes podem donar-los recursos i ajudar-les.”

Finalment, ha director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls ha subratllat com aquests agraïments de la CONFAVC “us els tornem multiplicats per 7 milions de persones”.

Els Premis de Civisme tenen com a objectiu estimular i premiar accions, treballs, innovacions, entitats i persones que, des d’àmbits professionals i franges d’edat ben diferents, tractin el civisme o proposin reflexions, actuacions i millores al seu entorn. Quant al 5è Premi de Civisme a la innovació que ha obtingut el projecte, d’acompanyament veïnal A-porta, té l’objectiu de premiar les accions que, un cop posades en pràctica, hagin suposat una innovació en la millora del civisme i la convivència, tant d’un col·lectiu específic com del conjunt de la societat. (Comunicat pdf)