Notícia CONFAVC.- Els propers dies 4 i 5 d’octubre el projecte d’apoderament veïnal A-porta rebrà la visita de l’associació francesa Voisin Malin (VM), l’empresa social sense ànim de la qual s’ha inspirat el projecte veïnal, de la Fundació CONFAVC, amb l’assessorament de la cooperativa IesMed.

L’objectiu d’aquesta segona visita és la de conèixer de primera mà el desplegament del projecte  A-porta a la Zona Nord de Barcelona, quines han estat les accions i els resultats obtinguts fins ara per part dels Picaportes amb els veïns i veïnes i quines són les tasques de futur que resten per fer a la zona. Durant la visita al matí al barri de Ciutat Meridiana, els membres de Voisin Malin estaran acompanyats per l’equip tècnic d’A-porta Zona Nord; la Consellera portaveu de Barcelona en Comú al Districte de Nou Barris, Carolina Recio; el president de l’AV de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo; altres associacions de veïns i veïnes i l’equip de Picaportes, és a dir, les persones que fan acompanyament porta a porta. La trobada serà privada i es farà al Casal del barri Torre Baró.

Ja a la tarda, l’equip tècnic  de Voisin Malin  participarà al comitè estratègic de la CONFAVC, per tal de conèixer quines són les properes accions del projecte A-porta, i la seva consolidació i extensió a altres territoris catalans. A més, a la reunió amb A-porta es definirà quin serà, a partir d’ara, el nou paper de l’associació Voisin Malin  dins de l’evolució d’A-porta  i els objectius de la col·laboració actual i futura.

A França, Voisin Malin té com a missió identificar “habitants actius” a barris populars, posant en valor les seves competències i creant serveis que facilitin el vincle entre els actors locals i els seus clients o usuaris. Amb l’assessorament i acompanyament dels veïns i veïnes dels barris cap a uns altres veïns, Voisin Malin aconsegueix revitalitzar el barri i crear llaços entre les persones residents. Precisament aquest és el model que ha implantat  A-porta a tres barris de Catalunya, Campclar (Tarragona), Can Peguera (Nou Barris, Barcelona) i la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona).

 

A-porta a la Zona Nord de Barcelona

A-porta a Ciutat Meridiana va començar la seva tasca de lluita contra la pobresa energètica al barri al novembre de 2016. Durant els mesos de desplegament, els i les Picaportes -veïns i veïnes dels barri que assessoren al seu propi veïnat per millorar la seva qualitat de vida- van treballar l’eficiència energètica llar per llar i d’una manera personalitzada en unitats familiars en risc d’exclusió social. Així, els i les Picaportes han explicat al seu veïnat com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les seves cases al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i minimitzar les factures, fent-los així gestors responsables del seu propi consum.

Donat l’èxit de la prova pilot a Ciutat Meridiana, al cap d’uns mesos de la seva extensió, es va decidir donar continuïtat al projecte fins el 2019 amb l’objectiu d’arribar a 3.631 llars de la Zona Nord del Districte: Ciutat Meridiana, Torrebaró i Vallbona. Precisament, el mes de maig passat l’equip de Picaportes del barri barceloní de la zona Nord va arribar a 1.000 entrevistes realitzades als seus veïns.

A la zona, A-porta rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona, AGBAR i ‘Obra Social de “la Caixa”.

(Peu de foto: Fotografia de l’equip d’A-porta Zona Nord i Voisin Malin, durant la primera visita d’aquesta entitat francesa)