Comunicat A-porta, Barcelona, 22 de juliol de 2022.-  Més de 110 Picaportes que han picat la porta a més de 14.400 llars per fer un desplegament a 21 barris de 12 municipis al llarg dels més de 5 anys. Aquestes són les dades claus que es van fer públiques en l’acte de celebració compartida, el passat 22 de juliol, entre la CONFAVC i persones representants tant dels equips del projecte A-porta, com alcaldies d’alguns ajuntaments i l’equip d’ Aigües de Barcelona, principal partner privat del programa.

A-porta és un projecte comunitari social  en què veïns i veïnes -anomenats Picaportes-, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida, com per exemple, l’accés a drets socials, la vulnerabilitat energètica, la recerca de feina, els recursos del barri, la gestió de residus, la convivència i civisme, l’acompanyament a gent gran, etc.).

L’acte  va comptar amb la presència de persones representants de tres dels ajuntaments a on s’està desplegant actualment el projecte: Gemma Badia, alcaldessa de Gavà; Oriol Bossa, alcalde de Sant Feliu de Llobregat i Gisela Navarro, segona tinenta d’alcalde d’Acció Comunitària i Polítiques d’Igualtat de l’ajuntament de Viladecans, juntament amb el president de la CONFAVCJordi Giró i el conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos.

Gran col·laboració público-privada

Aigües de Barcelona un dels patrocinadors del projecte juntament amb els ajuntaments, que es va sumar al projecte A-porta el 2016 i ha estat l’empresa partner clau a a 10 dels 21 barris: Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona de Barcelona; als barris de la Montserratina i la Unión de Viladecans; Ausiàs March, Ca n’Espinós, Les Ferreres i Pisos del Congrés de Gavà.

Durant la presentació del balanç, Jordi Giró, president de la CONFAVC, va explicat com va sorgir la idea de dur a terme aquest projecte als barris de Catalunya “que ens va enamorar” quan el van conèixer de l’entitat impulsora a França, Voisin Malin. “Parlant amb les AV i les federacions vam concloure que això no ho podíem fer sols -ha subratllat Giró-. Ho havíem de fer amb les administracions i els ajuntaments, que eren imprescindibles. I també volíem contactar amb empreses i guanyar aliances, per això la nostra col·laboració amb Aigües de Barcelona, entre d’altres.” “Es tractava d’ajudar a millorar la vida de la gent, de les persones, amb un objectiu social”, va afegir el president de la CONFAVC. Per Giró, “les més de 10.000 llars que ens han obert la porta mostren el treball i la profunditat i l’abast d’aquesta feina, amb un equip de coordinació que ens porta a l’ànima del projecte que són les Picaportes.”

Per la seva part, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va valorar  “molt positivament” l’aterratge al municipi :  “A-porta ha permès conèixer necessitats que no han estat transmeses per diferents raons -ha subratllat Badia-. Tot destacant la versatilitat de les Picaportes alhora d’avaluar què és el que s’estan trobant, com quantificar-ho i com traslladar-ho.”

Oriol Bossa, alcalde de Sant Feliu de Llobregat es va afegir a elogiar “ A-porta: “és un projecte que enamora i el fet que hagi estat un èxit a Sant Feliu ho demostra el fet que repetim i fem una segona fase: “Permet treure necessitats amagades”, ha emfasitzat.

Pel que fa a Viladecans, la segona tinenta d’alcalde d’Acció Comunitària i Polítiques d’Igualtat,  Gisela Navarro, ha agraït a la CONFAVC que pensés en el municipi per a dur a terme el projecte al municipi: “Era un projecte que ho ordenava tot i que, amb l’esclat de la COVID, va demostrar que la comunitat era essencial per ensortir-se’n de qualsevol situació i que quanta més xarxa social, de veïns i veïnes tinguis, en millor situació estaràs”.

Felipe Campos, conseller delegat d’ Aigües de Barcelona, va destacat en la seva intervenció que aquest projecte “és un exemple de treball en xarxa des de la base, el barri, a partir de la feina dels Picaportes. És també un treball en xarxa institucional, que demostra com la col·laboració conjunta entre empreses entitats com la CONFAVC i ajuntaments pot generar projectes que milloren la qualitat de vida de les persones, dignifiquen els barris i trenquen amb l’aïllament social”, va destacar  Campos.

Picaportes, clau per arribar a les llars

Una de les claus de l’èxit del programa, tal com van destacar totes les persones participants a l’acte, són els i les Picaportes, persones formades en el marc del programa que aconsegueixen arribar a la porta de casa de la ciutadania. Els equips de Picaportes, un 90% dones, estan formats per aproximadament 8 veïnes i veïns del barri, persones vinculades a les associacions i/o entitats del territori i que són un reflex de la diversitat del territori.

Durant les visites a les llars, els i les Picaportes informen i acompanyen els seus veïns en termes de pobresa energètica, accés a drets socials, soledat no desitjada de la gent gran, dones i igualtat, aïllament social no desitjat, cerca de feina, gestió de residus, convivència i civisme, etc. En el marc del projecte, les persones Picaportes també tenen l’oportunitat de millorar la seva situació laboral, ja que són formades, contractades i coordinades per poder realitzar l’assessorament veïnal. De mitjana, cada Picaporta visita uns 40 habitatges al mes, i realitza unes 10 entrevistes.