Barceloní de naixement, i veí de fa 20 anys a Sant Quirze del Vallès, al poc d’arribar aquesta ciutat vallesana va fundar l’AV del Mirador i va ser un dels promotors d’insuflar d’aire i nova vida  a la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Quirze que estava abandonada. Des del 2009 ha esdevingut ara el President d’aquesta federació, qué té com a prioritat superar  tres esculls: l’aeroport de Sabadell, les línies elèctriques que  travessen el poble i el “deficient” servei d’autobús.

  • Quin creus que és l’estat de salut del moviment veïnal de Sant Quirze?

Quan m’hi vaig posar hi havia diverses associacions veïnals que funcionaven amb una o dues persones i que poc a poc han anat desapareixent, per la qual cosa vàrem intentar aglutinar-les totes a la FAV.  La gent no mostra molt interès en aquests tipus d’associacions; les consideren d’altres èpoques i això unit al fet de que Sant Quirze és un poble residencial, agreugen la problemàtica.

  • Després de 29 anys de Federació: quines han estat les aportacions “pal de paller” de la FAV Sant Quirze per les entitats sòcies?

El pal de paller ha estat aglutinar-les totes en una sola associació, unint esforços i poder-los dedicar, en un moment donat, amb més fortalesa.
I quines grans carències penses que té la ciutat de Sant Quirze? Molts i diverses. Com ja he comentat les línies elèctriques, l’aeroport de Sabadell, el servei d’autobús, la manca de comerç de poble, de comunicació amb Sabadell -en bici o a peu-. Les continues cues i conseqüent contaminació que es genera cada dia en travessar cotxes la població, ja vinguin de Sabadell o de Rubí. També manquen unes instal·lacions esportives i culturals decents. No existeix un Consell de Ciutat que pugui aglutinar tota la problemàtica del poble, encara arrosseguem la mala gestió de la urbanització del Castellet, sobre el qual el seguiment del funcionament de l’Ajuntament, no és ni de bon tros el que esperàvem i encara faltarien més temes.

  • Quina valoració feu de la gestió de l’Alcaldessa Elisabeth Oliveras Jorba, de Junts per Sant Quirze- ERC en relació a la cura dels barris?

De moment si pot parlar, cosa que amb l’anterior govern municipal va ser impossible i fins hi tot vàrem acabar a la Fiscalia, per un munt de problemes, sobre els quals evidentment mai van voler parlar amb la FAV.

  • L’aeroport de Sabadell és un punt calent de l’agenda de la vostra Federació. En quin punt esteu en el conflicte?

Ara estem convencent a l’Ajuntament de Sabadell, que és el propietari dels terrenys i que amb les escriptures a la mà, podria demanar que els hi fossin retornades les 76 hectàrees que ocupa l’aeroport. I entre la Generalitat, Sabadell i el veïnat, es podrien buscar a aquestes hectàrees una millor utilització pública i econòmica de la que té ara, sense perjudicar a les empreses que hi puguin estar treballant en aquests moments. Però els polítics mai es volen mullar en canviar les coses i suposo que aquest govern municipal seguirà en la mateixa tònica, no fer res i llestos. Mentrestant, els veïns i les veïnes seguirem protestant, carregant-nos de raó i els avions seguiran estavellant-se, tot esperant que no ho facin sobre una casa.

És una cosa que va sortir a la Coordinadora Veïnal del Vallès, es va fer i vàrem aprofitar-lo per aprovar-lo i fer-lo també part de la nostra FAV.

En tenim, com ara tot el que s’ha fet amb el tema de l’aeroport, també amb l’intent de l’Ajuntament de treure una pista de futbol oberta a la gent per fer-ne un tancament dedicat únicament a entitats esportives i com a conseqüència tancar-la al veïnat en general. Estem lluitant i a punt d’aconseguir, la millora dels horaris de l’autobús. El que ens passa és que estem massa atapeïts de feina i amb pocs voluntaris.

  •  Fa un any que esteu a la CONFAVC: quina valoració en feu?

Difícil valorar-ho en un any, si m’ho preguntes dintre de 3 et podrem contestar.

  •  La Federació de Sant Quirze també és una de les entitats fundadores de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès: què heu aconseguit “unint” les federacions vallesanes? La unió fa la força?

Ni més ni menys: quan apareixem als diaris com a Coordinadora de la Comarca, les coses canvien i els ajuntaments, la Generalitat i d’altres entitats ja ho veuen amb uns altres ulls i més quan no tant sols estem parlant de localitats petites, sinó que els dos municipis principals – Sabadell i Terrassa- hi són presents.

  •  Finalment: capitanejar una federació inclou un gran esforç i moltes garrotades, pel que ens han explicat: quines són les experiències bones que alimenten que segueixi estant el peu del canó?

Doncs és una qüestió de principis, sempre he cregut amb la força de la població per aconseguir les coses bàsiques per viure: treball, habitatge, escola i salut. I ara que estic jubilat, tinc més hores que li puc dedicar. Mai he tingut problemes en les coses bàsiques i per tant crec que tinc aquest deute amb la societat i ara és el moment de retornar-ho.