Comunicat CONFAVC.-Aquest matí,  el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, juntament amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon,i la directora de clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, han presentat el projecte d’empoderament veïnal i informatiu per combatre la vulnerabilitat i la pobresa energètica “A-porta, acompanyant porta a porta, que es desplegarà durant tot el 2020 a un miler de llars del barri de Can Mariner d’aquesta ciutat.

A l’acte també hi han assistit les picaportes de l’equip d’’A-porta Can Mariner’:  veïnes i veïns del mateix barri que són contractades, formades i coordinades per visitar a tot el veïnat i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. En el cas de Santa Coloma, està integrat per 8 dones del barri, algunes provinents de famílies monoparentals, i amb perfil similars al que tenen els veïns i veïnes de Can Mariner, caracteritzat per la seva multiculturalitat. Entre totes, sumen 6 nacionalitats diferents. Justament, a l’hora d’escollir a les picaportes s’ha tingut en compte que siguin persones residents al barri on es desplega, que tinguin carisma i generin confiança, que vinguin recomanades per les associacions de veïns i veïnes o d’altres entitats del barri, i que col·laborin i/o participin com a voluntàries en la vida social de la ciutat. Han rebut una formació de tres dies, dos a la CONFAVC i un al Centre Cívic Can Mariner.

De fet, des del 23 de gener,  l’ equip de 8 picaportes (més una per a substitucions) ja ha començat a picar a diferents habitatges de Can Mariner per tal de detectar casos de vulnerabilitat energètica, i poder ajudar al veïnat davant de situacions d’emergència habitacional energèticament. Les picaportes, també veïnes del barri, han rebut una formació prèvia especialitzada, i estan preparades per assessorar a les persones afectades en relació a com rebaixar les seves factures de subministraments bàsics o a com adequar la llar per a fer front al fred o a la calor, amb arranjaments de baix cost.  També estan formades per fer un acompanyament al veïnat afectat als serveis socials, en els casos de les llars més necessitades, o derivar-los al Servei de detecció i reducció de la pobresa energètica de l’Oficina Local de l’Habitatge.

Santa Coloma de Gramenet és la quarta ciutat catalana, i Can Mariner el cinquè barri, que acull el projecte ‘A-porta’, una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la Fundació CONFAVC, que es va iniciar l’any 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, i que posteriorment s’ha desplegat a altres barris de la zona nord (Torre Baró i Vallbona) i a Can Peguera (també Nou Barris), al barri d’Horts de Miró (Reus) i al barri de Campclar (Tarragona), arribant a gairebé 8.000 llars.

Aquest és un dels valors del projecte A-porta, que recentment ha guanyat el premi “Desafío RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red Europea de Ciudades Interculturales (RECI), impulsada pel Consell d’Europa. Es tracta d’un reconeixement a pràctiques i iniciatives socials que han demostrat aprofitar millor l’avantatge i els aspectes positius de la diversitat.

En l’acte de presentació del projecte a la ciutat colomenca, l’alcaldessa Núria Parlon ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest projecte, i ha destacat que l’Ajuntament d’aquesta ciutat té entre les seves prioritats garantir la cohesió social de la població, que és també un dels objectius del A-porta: Aquest projecte –ha dit l’alcaldessa-, és una eina més que posem a l’abast per  lluitar contra la vulnerabilitat i la pobresa energètica a la ciutat. Es desenvoluparà inicialment al barri de Can Mariner, perquè en aquesta zona hi ha un índex alt d’envelliment de la població, el 105,4 %, i un número de llars unipersonals per sobre de la mitjana, el 26,2 %.. Hi ha moltes persones que hi viuen soles, que són grans i majoritàriament dones, a les que aquest projecte que encetem els hi permetrà crear nous vincles de relació, conèixer recursos d’utilitat i al temps estalviar en els seus subministraments”.

Més de 4000 famílies acompanyades

Per la seva banda, el president de la CONFAVC, en Jordi Giró, ha destacat que les persones picaportes han visitat gairebé 8.000 llars de tota Catalunya (7.954), aconseguint que obrissin la porta prop de 5.800 llars i entrevistant a 4.020 famílies.

En un 50% de les llars que s’han visitat, s’ha detectat algun tipus de problemàtica. A la Zona Nord de Barcelona, per exemple, s’han trobat situacions de dificultats amb les factures a 1 de cada 2 habitatges entrevistats. En aquesta mateixa zona, també s’ha detectat que entre un 15% i un 20% de les famílies són vulnerables segons l’índex Eurostat de la UE.

Des que es va començar a Ciutat Meridiana l’any 2016, han treballat en el projecte unes 40 persones com a picaportes i 4 més com a coordinadores. A aquestes s’hi sumen ara les 8 picaportes del barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet.

El desplegament a Santa Coloma de Gramenet es du a terme gràcies a la complicitat i la bona entesa entre l’Ajuntament, l’empresa Aigües de Barcelona (AGBAR) i lObra Social “la Caixa”, que financen el projecte. La gestió l’ha encarregada l’Ajuntament a la CONFAVC i a la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha fet l’assessorament entorn de la viabilitat del projecte a Catalunya des que va començar al barri de Ciutat Meridiana.