Convocatòria CONFAVC. Tarragona, 20 de juny.- Més de 900 llars visitades en un any, de les quals al 72% s’han trobat incidències relacionades amb les factures d’electricitat (339 llars); a un 50% (235 casos), incidències relacionades amb la factura de l’aigua i al 19% (89 llars), problemes derivats del subministrament de gas.

Aquests són alguns dels resultats del projecte veïnal A-porta desplegat al barri tarragoní de Campclar per a acabar amb l’aïllament i la pobresa energètica, que es presenten aquest dijous 21 de juny, a les 17.00h al Centre Cívic Campclar.

Desplegat des del maig de 2017 i durant un any, el programa és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). Durant aquests mesos, els assessors porta a porta del projecte (els picaportes), que ha comptat amb el suport del moviment veïnal local i la Generalitat de Catalunya, han sumat un total de 903 llars visitades, arribant a realitzar gairebé 2.250 entrevistes en total.

El principal problema relacionat amb les factures de llum ha sigut l’existència d’una potència massa alta, seguit de famílies que podien optar al Bo Social i serveis extres inclosos a les factures que desconeixien. Els problemes respecte de les factures relacionades amb el rebut de l’aigua es referien a la falta d’aplicació de les tres bonificacions facilitades tant per l’Agència Catalana de l’Aigua com per l’empresa municipal Ematsa. I sobre el gas, es troben menys incidències perquè molts veïns i veïnes no disposen de gas a les seves llars.

Les dades mostren un desconeixement elevat del sector energètic per part dels veïns i veïnes i proven un sobredimensionament de les factures com a punta de l’iceberg de la pobresa energètica del barri. Amb tot, les persones entrevistades han valorat molt positivament l’ajuda rebuda, s’ha aconseguit acabar amb les possibles reticències inicials i fins i tot alguns veïns han arribat a ser prescriptors del projecte.

A més, de les dades recollides és molt significatiu el percentatge elevat d’habitatges amb problemes d’humitats (el 42%). En la mateixa línia, les llars amb problemes d’aïllament i brutícia se situen en el 29% del total, un percentatge alt que mostra les elevades dificultats del veïnat del barri per a lluitar contra la pobresa energètica.

Presentació amb la presència de:

• Francesc Tarragona, director de serveis territorials, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).
Cristina Berrio, presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona (FAVTarragona).
Jesús Espejo, president de l’AV Camp-Clar.

A l’acte es detallaran les conclusions de la «Memòria d’actuació del projecte A-porta a Campclar» (Maig 2017- maig 2018)

ACTE:

DIA I LLOC:

Presentació de la Memòria del Projecte A-Porta a Campclar

Dijous 21 de juny, de 17h-18h.

Centre Cívic de Camp Clar, Tarragona