Comunicat CONFAVC.- L’emergència climàtica és innegable. Així ho demostra l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC): comptem amb tan sols 11 anys per reduir en un 50% les emissions de gasos d’efecte hivernacle i evitar que aquesta crisi sigui irreversible.

Tenim davant nostre un repte al qual la humanitat mai s’ha enfrontat. Aquesta situació és conseqüència directa del nostre sistema extractivista i consumista, que prioritza el benefici econòmic a mantenir la vida.

Se’ns ha fet creure que el deteriorament ambiental és l’inevitable preu a pagar per poder viure en societats del benestar. Això s’ha demostrat fals, ja que mentre destruïm la natura els nostres sistemes democràtics comencen a esquerdar-se:  les desigualtats al planeta s’han aprofundit a molts nivells: tornem a construir fronteres que deixen passar mercaderies però no persones; i ens estem convertint en societats que expulsen als més vulnerables. La humanitat i la biosfera estan sent sacrificades perquè un reduït nombre de persones pugui continuar acumulant injustament grans quantitats de diners i riquesa. 

Tot això pot canviar ara: hem de ser protagonistes del nostre temps i repensar el valor de tot allò que ens envolta. Malgrat que hem nascut en un sistema basat en la desigualtat i l’individualisme, la veritat és que no som éssers aïllats.

La nostra pròpia vida depèn de la cura d’altres persones pròximes de la mateixa manera que depèn directament de la natura i del medi que ens envolta.

Organitzem-nos, teixim una xarxa com a forma de resistència davant aquest sistema que ens atomitza. La crisi ambiental ens brinda la possibilitat de construir una societat on càpiguen la justícia i la solidaritat, i convertir la política en un acte d’amor per la gent, la Terra i la vida

Davant l’emergència climàtica; Fridays For Future, al costat d’altres moviments germans, convoquem una setmana de mobilitzacions a partir del 20 de setembre amb motiu de la Cimera de l’Acció Climàtica de l’ONU. Aquesta setmana finalitzarà, el 27 de setembre, amb la Vaga Mundial pel Clima. Convoquem vaga estudiantil i de consum, mobilitzacions en carrers i centres de treball. 

Busquem salvaguardar el nostre futur, posat ara mateix en qüestió. Ja n’hi ha prou de pors electorals, de mesures a curt termini i d’enganys oportunistes. Exigim el dret a la vida: som la natura defensant-se a si mateixa.

El moviment veïnal, davant aquesta crida, creiem que els motius de la crisi climàtica té arrels comunes amb les seves reivindicacions i manifesta que:

  • La crisi climàtica està molt lligada a les desigualtats socials de la nostra societat. El capitalisme que prioritza el benefici econòmic davant del benestar de les persones i es basa en una concepció irreal de recursos infinits és l’arrel de la crisi ambiental però també de les desigualtats socials.
  • Molts dels fenòmens que afecten els barris i ens preocupen cal enfocar-los des de l’acció local, però sense perdre la perspectiva que formen part de l’escenari de col·lapse ecològic mundial: la contaminació de l’aire, els desequilibris territorials, la falta de transport col·lectiu no contaminant, l’accés equitatiu a l’energia –neta i renovable-, els impactes de la turistificació….
  • La crisi climàtica afecta i afectarà més als sectors més desafavorits. Per això cal treballar per apaivagar els efectes del canvi climàtic sobre les persones i col·lectius més vulnerables.

Per tota aquesta suma esmentada, el moviment veïnal fa una crida a sumar-se a una lluita en la que ens juguen molt, especialment les generacions més joves, que heretaran un planeta amb greus desequilibris ambientals. (Comunicat pdf)