Des de la CONFAVC fem una crida al món veïnal perquè donem suport a la manifestació contra el racisme, per la derogació de la Llei d’Estrangeria i pels drets bàsics de les veïnes i veïns migrants i refugiades, aquest diumenge, 27 de maig, a les 12 h, a plaça Catalunya. 

Però, què està passant realment?

Des del dia 21 d’abril d’enguany moltes veïnes i veïns viuen a les instal·lacions de l’antiga escola Massana del Raval de Barcelona. La tancada s’ha estès a dos llocs més: a Poblenou (Església del Sagrat Cor) i a Badalona (Centre Cívic la Salut).
S’han tancat, perquè volen denunciar les misèries quotidianes que pateixen per no tenir papers, tot i viure a Catalunya des de fa molts anys.
Durant aquest temps han portat a terme diverses accions, cerca-viles, trobades, xerrades, ’han reunit amb diferents grups polítics i institucions, per tal de donar a conèixer les seves reivindicacions. La Tancada està aplegant a persones de diferents àmbits i generant sinergies i connexions al voltant de la lluita contra el racisme a Barcelona, i més enllà.
Moltes ciutats de l’Estat espanyol donen suport a la iniciativa i han començat a fer noves tancades de migrants i refugiades.

Entrada tancada. Imatge de Sònia Calvo

Reunió Tancada -Foto Pedro Mata @Fotomovimiento

TANCADA CONTRA EL RACISME I PELS DRETS DELS MIGRANTS I REFUGIADES

Plaça de la Gardunya (antiga escola Massana, darrera del mercat de la Boqueria), Barcelona.
1. PAPERS SENSE CONTRACTE
2. NO A LA LLEI D’ESTRANGERIA
3. EMPADRONAMENT SENSE DOMICILI
4. NACIONALITAT SENSE EXAMEN
5. SANITAT PER A TOTES LES MIGRANTS I REFUGIADES
6. DRETS PER A TOTES LES MIGRANTS I REFUGIADES
7. DESPENALITZACIÓ DE LA VENDA AMBULANT
8. CONTRA EL RACISME INSTITUCIONAL
9. TANCAMENT DELS CIE’s
10. NO A LES FRONTERES
11. MESURES ESPECÍFIQUES PER A L’ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA A DONES MIGRADES

PER QUÈ ENS TANQUEM?

Exigim la derogació de la llei d’estrangeria, una llei que creua la vida de les persones immigrades, obligant-les a passar tres anys de clandestinitat. Per la tramitació i renovació dels papers exigeixen un contracte d’un any i 40 hores setmanals, però la precarietat és una barrera gegant. És per això que les persones immigrades porten més de deu anys lluitant pels papers sense contracte.

Exigim una acollida real amb tots els drets, perquè les persones sol·licitants d’asil i refugiades pateixen un pla que no és d’acollida, sinó de maltracte.

El racisme institucional es fa palès quan no s’atorguen les cites prèvies per a qualsevol dels tràmits d’estrangeria, fet que dificulta qualsevol gestió i pot tenir conseqüències molt dures.

Exigim la Nacionalitat sense examen ja que, després de complir els deu anys de residència per accedir a la nacionalitat se’ns imposen uns exàmens impossibles d’aprovar. Quan arriben immigrants a l’estat espanyol només es busca mà d’obra barata i braços per treballar, tant és així que cap administració té programes d’alfabetització i estudis per a les persones immigrades els dissabtes i diumenges. Segons dades oficials, al 2016 es van presentar un total de 112.183 sol·licituds i l’any passat 70.000. De totes aquestes demandes, cap ha rebut resposta.

Empadronament sense restriccions i garantit. L’empadronament és fonamental per a tots els tràmits, com la renovació dels permisos de residència o a l’atenció sanitària. Malgrat que totes les persones tenen dret a ser empadronades, les administracions no informen d’aquest dret i es neguen a empadronar a les persones migrants.

Volem recordar que el Reial Decret Llei 16/2012, elaborat per govern del PP, va modificar el nostre sistema sanitari públic, el qual va passar de ser un sistema de salut universal a un sistema que deixava fora de cobertura a les persones en situació administrativa irregular.

Els tràmits per a la Reagrupació Familiar ens exigeixen unes condicions de superfície i habitabilitat dels habitatges que posen en perill el dret de les mares i pares a reagrupar els seus fills. Les mares migrants, com tantes mares pobres, viuen amb la por a que la DGAIA acabi emportant-se els fills per tutelar-los.

Exigim mesures específiques per a la prevenció i intervenció en violència masclista cap a les dones migrants i refugiades amb una perspectiva antiracista. Les dones migrants ens volem lliures i vives, denunciem un sistema patriarcal, racista i capitalista que ens maltracta, agredeix, paralitza, assassina de formes diverses. Les violències que afrontem no es limiten a l’àmbit afectiu, estan travessades pel racisme institucional i social que vivim quotidianament.

Exigim el tancament dels CIE’s. L’anomenada «lluita contra la immigració il·legal, un dels temes recurrents de la Unió Europea, té en la construcció de centres de retenció i internament d’immigrants (CIE’s) un dels seus principals eixos. De forma que per la UE, la gestió de fluxos migratoris passa per la generalització de la reclusió i allunyament dels migrants del seu territori. La reclusió d’immigrants està a prop d’esdevenir un «sistema», en un elementbàsic de l’harmonització europea per les migracions.

Denunciem la vulneració de drets que es produeix en les fronteres, la deshumanització amb la qual es tracta a les persones immigrants. Les fronteres no son ja una línia que divideix territoris, sinó una zona de control a on violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat. Són espais de no drets que s’han convertit en un gran negoci per les indústries de la guerra a través de les tanques, les tecnologies de vigilància, les armes a on i les migrants són arrencades de la seva condició de persones i convertides en mercaderia.

Per això perquè hem comprovat que només la mobilització social canvia aquesta injustícia, perquè recordem les tancades de les esglésies en les que van guanyar els al 2001 i al 2005… ens hem tornat a tancar.

Volem mostrar tota la societat l anostra situació, dir-li clarament que si no lluitem totes i tots serem explotades i discriminades. Reclamem la solidaritat perquè és allà on resideix la nostra força i a totes les desposseïdes i les que no tenim més riquesa que la nostra força de treball.

LA NOSTRA LLUITA ÉS LA DE TOTES I TOTS

Cada dia ens assabentem estupefactes de vols de la vergonya, plens de gent migrada i/o refugiada, que després de passar per situacions de violències diverses, com el CIE, són deportades amb un obscurantisme propi d’èpoques passades. Les persones que no són expulsades són abocades a viure en la total clandestinitat, no hi existeixen, no tenen drets, no tenen accés la Sanitat i no poden treballar, fins que puguin legalmentsol·licitar l’situació podem trobar, per exemple, milers de veïnes treballadores de la llar o sol·licitants d’asil, abocades al sensellarisme.

Hi ha moltes persones que porten aquí més de deu, quinze anys i estan marginades, intenten sobreviure sense papers, amb condició administrativa irregular, amb la por constant.
Els especialistes en immigració apunten la perversió del sistema: “Els tres anys que un immigrant ha de passar a Espanya per poder optar a la regularització ja són en si una incongruència. Una vegada que entres en la roda de la irregularitat, és molt difícil sortir d’ella És una situació de supervivència: treballs en l’economia submergida i molt precaritzats, dificultat d’accés a un habitatge digne i, per tant, d’accés al padró i a atenció mèdica més enllà d’urgències”.

Des del món veïnal hem de qüestionar quins barris estem construint i valorar la percepció sobre la diversitat d’orígens de la nostra societat, les necessitats i interessos davant aquesta realitat, a més de qüestionar sobre les aportacions que fan o podrien fer com a objecte de generar inclusió en la xarxa comunitària. Hem de crear espais que ens permetin aproximar-nos, parlar, reflexionar, i arribar a la conclusió que som iguals i que no hi ha millors ni pitjors, sinó diferències entre els éssers humans, quelcom que hem de considerar d’enriquiment mutu. «Les persones hem de conviure sense discriminació, és la millor fórmula per evitar l’exclusió social», ens va dir l’activista pels drets humans, Fatou Secka, a un dels tallers «Veïnatge Divers» de la CONFAVC.

Tot el nostre suport a la #TancadaPerDrets!

Enllaços:
Web de les tancades: https://racismenstanca.wordpress.com/
Comptes de Twitter: @racismenstanca i @tancadaperdrets

#ElRacismeMata #TancadaPerDrets #ElRacismeEnsTanca