Comunicat CONFAVC .- Des de la Confederació d’AV de Catalunya (CONFAVC) manifestem la nostra profunda preocupació per l’efervescència dels discursos racistes i xenòfobs que guanyen alè amb l’actual mesura d’impedir salpar el vaixell d’Open Arms per continuar rescatant persones al mar. Mentre Espanya denega el rescat, les morts i el patiment augmenten.

La solidaritat és un dels nostres grans valors, de les veïnes i dels veïns, i en aquest sentit, celebrem la Declaració del Parlament de Catalunya del 17 de març de 2016 sobre l’acollida de refugiats a Europa, en la qual es condemna tota violació del dret internacional humanitari, dels drets humans i, especialment, dels drets dels infants, i ens comprometem amb els valors universals de democràcia, justícia i llibertat, davant la gravetat de la situació que pateixen les persones que busquen refugi. També manifestem que l’acollida de persones refugiades és un deure per a tots els països, que posa per davant la protecció de les persones perseguides, d’acord amb els principis democràtics, els drets humans i un model de societat oberta i solidària. Des de la nostra entitat no acceptem que aquests compromisos es quedin en paper mullat.

Finalment, volem destacar que rebutgem les polítiques migratòries espanyoles que no treuen les ganivetes de les tanques de la Frontera Sud, que permeten devolucions en calent, que no compleixen la sentència de Tribunal Suprem sobre l’incompliment d’una decisió comunitària en el marc de les polítiques migratòries, i que ara obstrueixen el salvament de vides, desautoritzant el retorn del vaixell d’Open Arms a la Mediterrània central, on el 2018 van morir més de 1.300 persones. (Comunicat pdf)