Notícia CONFAVC.- El darrer cap de setmana, els dies 26 i 27 de febrer va tenir lloc a Saragossa la Trobada Estatal de Dones Veïnals organitzada per la Comisión de la Mujer de la Federación de Barrios de Zaragoza i la Confederación Estatal de Asociaciones Vecinales (CEAV), i en la qual va assistir-hi representant a la CONFAVC la dirigent històrica del feminisme i del moviment veïnal barceloní, Eva Fernández.

A l’encontre van participar unes setanta persones en la seva gran majoria dones d’onze territoris diferents de l’Estat. “Les presències van ser molt diverses i importants però també cal destacar les absències, així per exemple sobte que no hi hagués cap representant d’Euskal Herria”, destaca Fernández fent un resum d’aquesta jornada d’activistes veïnals, que recorda que feia temps que no se n’havia fet cap amb aquesta clau de gènere.

Per  Fernández, – qui va ser presidenta de la FAVB entre el 204 i 2010 “també era simptomàtica la mitjana d’edat elevada: “Es tracta d’elements que ens permeten prendre el pols al moviment veïnal, les seves potencialitats i les seves mancances” emfasitza  i recorda el paper essencial que van tenir les vocalies de dones en la Transició: “la capil·laritat del moviment veïnal i l’aposta decidida de milers de dones dels barris pel feminisme van permetre dur l’agenda del feminisme de la Transició a cada barri dels nostres pobles i ciutats. I subratlla “”: “Les dones també han estat cabdals en un moviment veïnal que ha estat i segueix sent molt feminitzat a la base i no, en canvi, als seus òrgans de decisió”.

La trobada va permetre fer un diagnòstic de situació en el que es troben qüestions gairebé endèmiques referides a la manca de recanvi generacional, el paternalisme que encara es viu en moltes entitats i l’assimilació de la igualtat o la perspectiva de gènere a “coses de les dones2. Per l’activista, el moviment veïnal ha de fer front a aquestes qüestions de funcionament intern implementant plans d’igualtat a les entitats i mecanismes que permetin prevenir i fer front a la discriminació i/o l’assetjament per sexe o per orientació sexual al sí de les associacions.

Un altre repte a afrontar, segons apunta, és el fet que aquestes violències vers les dones, que sorgeixen d’un context social, creix cada dia tant en el si de la llar com en espais públics: “Com a entitats territorials que fem del barri el nostre marc d’actuació les violències directes que pateixen les dones pel fet de ser-ho i les indirectes, derivades de situacions de desigualtat com la pobresa habitacional, energètica,  la precarietat laboral o la càrrega que suposen les tasques de les cures, no ens poden ser alienes”.

Per Fernández el moviment veïnal també ha d’estar participant en aquests espais feministes, en auge actualment – l’anomenada “Quarta onada feminista”: “Les dones que el conformen el moviment veïnal han de ser partícips d’aquest tsunami feminista imprescindible per avançar en la consecució i consolidació dels drets”.

Com a valoració de la jornada, Fernández apunta que “va ser molt enriquidor conèixer de primera ma les activitats de tantes dones en llocs tan dispars i sentir-nos successores i transmissores d’un llegat de dones que van ser pioneres en la lluita pels drets. I conclou: “ara toca seguir treballant per a mantenir els vincles i generar-ne de nous”.

https://barrioszaragoza.org/2019/01/27/conclusiones-del-encuentro-estatal-de-mujeres-vecinales/