Notícies CONFAVC.-Disset entitats de la societat civil han impulsat aquest dijous 15 d’abril “l’Aliança per la Segona Oportunitat” per fomentar solucions per a les persones insolvents. Els agents socials – entre ells la CONFAVC- i els col·legis professionals s’han compromès a treballar conjuntament per divulgar el mecanisme de la Segona Oportunitat i incorporar-lo a la cultura jurídica, econòmica i social del país. Aquesta eina preveu que qualsevol persona física que s’hagi vist immersa en una situació d’insolvència patrimonial pugui arribar a un acord extrajudicial amb els creditors per cancel·lar els deutes.

Segons explica el president de la CONFAVC, Jordi Giró present a l’acte que es va fer dijous el matí al Col·legi d’Advocacia, “l’Aliança té tres vessants: en un primer lloc la primera de divulgació d’aquesta llei; una segona és la d’establir accions conjuntes, entre totes les entitats i organitzacions de la Aliança i tercera, facilitar el debat, per a la millora i desenvolupament d’aquesta llei”. Giró s’ha compromès a fer-ne divulgació entre les entitats sòcies de la CONFAVC perquè coneguin aquesta llei i sàpiguen com fer-ne ús.

Entre els agents socials, hi ha la Cambra de Comerç de Catalunya, Càritas Catalunya, la CECOT, PIMEC, la Fundació PIMEC, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya, l’Observatori DESC i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

En la mateixa direcció que Giró es va manifestar Teresa Francina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya: “La segona oportunitat no és només imprescindible, sinó que és justa. Totes les persones tenen dret a començar de nou”.

A tall d’exemple, el 2020 es van registrar a l’Estat 8.507 concursos, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). D’aquests, 6.874 corresponien a persones físiques no empresàries i 1.633 a persones físiques empresàries, els dos perfils als quals es dirigeix el mecanisme de la Segona Oportunitat. A Catalunya es van registrar 2.924 concursos de persones físiques, un 25,8% més respecte a l’any anterior. Xifres molt allunyades França o Alemanya, amb 111.424 i 81.563 procediments d’insolvència personal presentats el 2020, respectivament.

“Continuem lluny de les xifres d’ús desitjables si ens comparem amb els països d’un entorn més immediat”, va destacar la degana de l’ICAB, Maria Eugènia Gay, qui també emfasitzà la importància del mecanisme de la Segona Oportunitat en el context actual, on la paralització de l’activitat econòmica ha incidit de manera directa en el funcionament del mercat.(Què és l’Aliança per la Segona Oportunitat?)