Comunicat CONFAVC.-L’ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha hagut de tancar al públic des de dissabte passat (29 de maig de 2021) i de forma “cautelar” i “provisional” la seva Platja del Litoral com a reacció a les conclusions d’un estudi encarregat per una empresa privada. Segons aquest estudi, a la zona de sorra estudiada, la concentració de metalls pesants i d’alguns hidrocarburs supera àmpliament els valors màxims recomanats i, per tant, representen un greu perill per als usuaris.

La Coordinadora Veïnal Eix Besòs – formada per vull entitats veïnals, entre associacions veïnals de barri i federacions i la CONFAVC.- lamenta profundament la situació, que deixa sense zona de bany a les portes de l’estiu, a bona part del veïnat. Una situació a la qual s’afegeix la desaparició ja fa anys de les úniques piscines descobertes de la ciutat per una mala praxis de l’administració local.

Al mateix temps, denuncia que la situació no és nova ni exclusiva de la platja de Sant Adrià. La veïna platja de La Mora a Badalona ja fa anys que està tancada també per contaminació i entitats ecologistes i ciutadanes del territori fa temps que alerten de l’existència de sòls contaminats a tota la zona i exigeixen mesures concretes.

Solament a Sant Adrià, a tall d’exemple, la plataforma mediambiental Marea Verda va confeccionar un mapa on es localitzaven uns 80 indrets on van haver-hi empreses amb un gran potencial contaminant i el va lliurar al Consorci del Besòs juntament amb propostes de mesures concretes a realitzar.

Davant un passat i present contaminant, accions per a millorar el futur

És evident que aquesta situació és conseqüència directa del passat industrial de tot l’eix Besòs, on vam haver de conviure amb la presència d’indústries fortament contaminants com ara químiques, energètiques i siderúrgiques. Però també del present, perquè encara ens veiem obligats a conviure amb centrals elèctriques, incineradores, depuradores, crematoris, cimenteres o amb plantes de reciclatge de residus com la que va provocar el greu episodi de contaminació del riu d’ara fa un any i mig.

Els veïns i veïnes de l’eix Besòs no només “liderem” els índex metropolitans de vulnerabilitat, sinó que ens estem veient obligats a pagar, pel que es veu durant molts i molts anys, una hipoteca enverinada. El que necessita el territori és amortitzar aquesta hipoteca amb més zones verdes i economia productiva que aporti llocs de treball de qualitat i no pas amb economia especulativa com la del “totxo” i la consegüent densificació.

Exigim a totes les administracions competents:

  • La descontaminació immediata de les platges del Litoral i de La Mora superant possibles conflictes competencials entre Administracions i sense vinculació ni dependència del Pla Director Urbanístic de les tres Xemeneies que s’està redactant
  • Un pla urgent per catalogar i analitzar tots els sòls potencialment contaminats i un programa d’actuació amb calendari i pressupost per a la descontaminació i per a la protecció preventiva de persones treballadores i veïnat que, mentrestant, es puguin veure exposats per obres, moviments de terres o altres situacions
  • La inclusió en tots els estudis i anàlisi, d’un apartat que identifiqui l’origen dels contaminants i que permeti identificar les empreses industrials responsables per tal de depurar possibles responsabilitats, fer-les pagar les despeses de descontaminació i/o evitar afavorir-les amb plusvàlues derivades de plans de transformació urbana.

La Coordinadora Veïnal de l’Eix del Besòs: què és?

Fa més de dos anys que entitats veïnals, federacions i la Confederació d’AV de Catalunya (CONFAVC) vam entendre que la zona necessitava de l’articulació del seu teixit veïnal d’un costat i un altre del riu.

Per aquest motiu, el febrer de 2020 vam organitar les Jornades Veïnals de l’Eix Besòs[1], que ens ha permès iniciar una reflexió sobre les necessitats de la zona des d’una perspectiva metropolitana.

També ens va permetre articular-nos com a grup grup motor que treballa per a la construcció d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal agrupant les següents federacions, associacions i entitats:  la Federació d’ Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB);  la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) la Federació d’AV de Santa Coloma de Gramenet (FAVGram);  la Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i Reixac (FAVMir), l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Maresme; l’ Agrupació de Veïns del Barri de Can Sant Joan; Associació Veïnal Sant Joan Baptista; la Plataforma Per la Conservació Tres Xemeneies i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

La zona del Besòs, en el context metropolità, presenta un conjunt de dèficits que la crisi econòmica i social causada per la pandèmia ha aguditzat notablement. No obstant això els problemes estructurals prefiguren els problemes socials en els nostres barris. La redistribució necessària de la zona, ha de mirar més que mai a resoldre aquestes causes estructurals. Per a això necessitem una mirada transversal i d’actuacions integrals on el moviment veïnal ha de tenir veu per a aportar la seva saber i vivència del territori. Des d’aquest marc intentem aportar i convocar a les administracions a treballar articuladament sobre la zona. (Comunicat pdf)

[1] Informació pública sobre programa i informe:https://participa.favb.cat/conferences/JornadaEixBesos