Notícia CONFAVC.-Els criteris de les subvencions clars i transparència en l’adjudicació d’aquestes. Amb aquest horitzó les entitats veïnals de Badalona van ser convocades a una assemblea el passat 20 de setembre a la seva federació local, sota la batuta del president de la FAVBadalona, Julio Molina, i comptant amb el suport i l’expertesa tant del president de la CONFAVC, Jordi Giró, com del director de lEscola de Formació Veïnal i Comunitària TRAMA, Fernando Pindado. Una assemblea “convocada precipitadament”, segons la FAVBadalona, però que perseguia posar en comú els  problemes que s’estan trobant les seves AV en la gestió de les subvencions municipals i amb l’objectiu de cercar suports per a assessorar-les i fer un front en comú davant de l’administració local.

“La FAVB reclama primer de tot els informes d’intervenció de l’Ajuntament amb la justificació de perquè no s’han acceptat algunes subvencions o no hem rebut resposta. També reclama tenir clar el criteri per què no canviï any si any no i sobretot, els informes de com puntuen a cada entitat, ja que tenim les puntuacions però no els criteris”, explica el portaveu de la FAVBadalona,

“Les AV de Badalona estan preocupades pels tràmits administratius relacionats amb les subvencions i recorden que en tres anys han passat tres alcaldes que han suposat un moviment intern que ha afegit complexitat a la ja complexa dinàmica administrativa”, explica Fernando Pindado.

Segons recorda Pindado, advocat de formació i expert en associacionisme i participació ciutadana, “no existeix un “dret a la subvenció”: les administracions públiques poden fer convocatòries o no, però si les fan han de tractar tothom de la mateixa manera i els criteris interpretatius de les bases de la convocatòria han de ser similars. Pindado afegeix que des de la CONFAVC se’ls va suggerir que fessin un llistat dels problemes que s’han trobat i demanessin criteris interpretatius a l’ajuntament per evitar situacions com les que han tingut. També se’ls va proposar que “fessin aliances amb altres entitats socials que hagin viscut problemes similars en la tramitació de les subvencions.”.

Per part de les AV, es va demanar a la CONFAVC que fés alguna sessió o càpsula formativa sobre el tema de les subvencions- sobre com elaborar projectes i preparar les justificacions. Una demanda que tant el director de l’escola veïnal Trama com el president s’hi van comprometre.

Segons Pindado, expert en dret, el sistema espanyol de subvencions es fonamenta en el control del procés abans d’atorgar la subvenció per comprovar que els interessats reuneixen els requisits i el projecte s’adequa a la convocatòria, després, per assegurar que s’han cobert les finalitats previstes i s’han fet les despeses adequades. Un procés que requereix d’una gran feinada tant per a les associacions com pel personal municipal durant la gestió del pagament i en el moment de la justificació de les despeses realitzades. Tot plegat és ineficient i suposa una gran pèrdua de recursos”. I conclou: “crec que caldria passar del sistema de control al sistema de confiança, és a dir, totes les persones que reben subvenció confiem en que ho faran d’acord amb la convocatòria i per assolir els objectius socials que es van comprometre amb el seu projecte”.

Pindado doncs recomanaria que el control es focalitzés més en els sistemes d’inspecció a les subvencions atorgades i “qui incompleixi, menteixi o s’aparti del projecte, sancionar-lo de manera exemplar. Això abaratiria el sistema de concessió de subvencions i donaria més marge d’actuació, i asseguraria que els “infractors” reben aquest “càstig” que desincentivaria altres a incomplir els seus compromisos.

Subscriu-te al butlletí electrònic de la CONFAVC

En subscriure'm al butlletí accepto la política de privacitat.