Comunicat  plataforma Santako Diu Prou en Defensa de la sanitat pública /Marea
Blanca de Catalunya, al Ple Municipal de Santa Coloma de Gramenet..- Atès que, el passat 30 de juny moviments socials i veïnals amb el suport de sindicats, col·lectius de professionals del sector i forces polítiques es van mobilitzar arreu de Catalunya en defensa de l’atenció primària exigint més professionals i més recursos.

Atès que, estrenem govern i ens acomiadem de la fase més dura de la pandèmia.

Atès que, ens preparem per recuperar les nostres vides i també els nostres serveis sanitaris que han quedat trastocats per la pandèmia i les mesures econòmiques i socials que ha comportat.

Atès que, el sistema sanitari català i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat.

Atès que, a estat a costa de deixar-ne de banda moltes altres malalties perquè partíem d’un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de mercantilització que les polítiques capitalistes d’austeritat que s’han imposat els últims anys a Catalunya.

Atès que, la part del sistema sanitari que més ha patit ha estat l’Atenció Primària de Salut que ha hagut d’assumir noves funcions amb menys recursos.

Atès que, la població hem vist com s’han tancat alguns CAPs i la meitat dels consultoris locals arreu de Catalunya, alguns dels quals inexplicablement segueixen sense obrir amb greus repercussions pel que fa a l’accés de la població als serveis sanitaris bàsics, en especial per a les
persones grans i amb més problemes de salut.

Atès que, hem perdut la figura de la metge/ssa i la infermer/a referents perquè ara ens atenen professionals que no coneixem i que canvien constantment.

Atès; que molts centres continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica. A vegades, hem d’esperar dues o tres setmanes per a ser visitades presencialment. Les demores per a les proves i exploracions, així com per a les consultes als hospitals, s’han allargat de manera inacceptable.

Atès que, tot això repercuteix en més patiment, un empitjorament de la qualitat de l’atenció sanitària i la resolució dels problemes de salut. (Comunicat pdf)