Comunicat A-porta/CONFAVC,  14 de juliol de 2021.- Prop d’un 50% de les llars visitades, dels barris de Can Mariner i el Centre de Santa Coloma de Gramenet on hi viuen persones grans, han obert la porta de casa seva per ser informades i entrevistades per les Picaportes del projecte A-porta. Les Picaportes són veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen gratuïtament el seu veïnat, visitant totes i cadascuna de les llars per detectar possibles casos de solitud no volguda i d’aïllament entre la gent gran i 

Aquests és el primer titular dels resultats del porta a porta que s’està desplegant a Santa Coloma de Gramenet, i que s’han avançat avui a la presentació de la segona fase del projecte A-porta. L’acte ha anat a càrrec de l’alcaldessa Núria Parlon; el president de la CONFAVCJordi Giró i el vicepresident 2on de la FAV Gramenet (FAVGram), Alberto Cruzado.

La intervenció porta a porta als barris de Can Mariner i el Centre té per objectiu millorar les condicions de vida de la gent gran mitjançant la detecció de situacions d’aïllament i/o de solitud no volguda, activant un servei d’acompanyament, d’escolta activa i d’atenció emocional.

Dona d’entre 81 i 90 anys, sola i més aïllada arran de la pandèmia

El perfil majoritari de les persones grans, un 81% de les entrevistades que s’hi estan trobant les Picaportes amb el porta a porta és el d’una dona gran, d’entre 81 i 90 anys, que viu una situació de soledat no volguda i d’aïllament més pronunciat arran de la pandèmia. Pel que fa els homes entrevistats, el percentatge és d’un 19%. Per edats, un 48% són persones d’entre 81 i 90 anys; un 37% tenen entre 70 i 80 anys i un 15% tenen més de 91 anys.

Algunes de les causes d’aquest aïllament trobades al projecte A-porta són degudes a la pandèmia, ja que les persones grans soles detectades han vist anul·lades o restringides les activitats socials que duien a terme abans de la COVID19. Precisament, l’aïllament de les persones dels barris d’intervenció ha propiciat una important acollida de les veïnes Picaportes entre el col·lectiu de persones grans.

Cal destacar que han demanat el servei d’acompanyament a les seves llars persones amb mobilitat reduïda ; persones que viuen un dol i necessiten suport emocional i acompanyament; persones que mantenien una vida social activa i la pandèmia les ha desvinculat de les activitats socials; familiars de persones grans que sol·liciten l’acompanyament als seus familiars d’edat avançada com a reforç a acompanyament que ja els estan fent ells; a més de gestionar possibles solucions a l’aïllament derivat de les barreres arquitectòniques que es troben (habitatges sense ascensor, manca de proximitat a recursos comunitaris, …);

Durant la presentació, Jordi Giró, president de la CONFAVC ha puntualitzat: “Les persones grans que atenem requereixen acompanyament i un retorn a la comunitat, escolta activa, poder passar el dol que hem passat amb la pandèmia i trobar-se novament amb el seu barri i la seva comunitat”, ha ressaltat Giró. Per això, “la tasca dels veïns i veïnes Picaportes és doblement  important: és molt agraït però també és més sacrificat perquè requereix d’una part sentimental molt important per part de les Picaportes, però també permet la connexió d’aquestes persones amb els recursos i les entitats del barri”, ha conclòs el president de la CONFAVC.

L’alcaldessa Núria Parlon ha subratllat com el fet de “tornar a replicar el mètode de l’A-porta per atendre un col·lectiu -les persones grans que estan soles- que necessita d’aquesta aproximació i d’aquesta cura va molt més enllà de les xarxes socials actuals.” Per la seva part,Alberto Cruzado, vicepresident 2on de la FAV Gramenet, ha recordat que la COVID ha empitjorat la soledat i l’aïllament de la gent gran, a Can Mariner més d’un 26% de les llars són unifamiliars, majoritàriament ocupades per persones de més de 65 anys i hi ha un elevat nombre de dones.”

A l’acte també hi han assistit algunes de les 8 Picaportes de Santa Coloma que han pogut trobar casos de persones grans que viuen soles i que podrien estar vivint en una situació de vulnerabilitat, soledat o d’aïllament.

El projecte d’apoderament veïnal A-porta és un programa social de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL que a Santa Coloma compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Departament de Drets Socials de la Generalitat.

A més, és possible gràcies a l’estreta col·laboració amb la FAV de Santa Colomal’AV de Can Mariner, les entitats del barri i el programa “Sempre Acompanyats”, de la Fundació “la Caixa”. Es tracta d’un programa liderat per la Creu Roja i altres entitats, des del qual es va constituir ara fa uns mesos el Grup d’Acció Social (GAS), format per un total de 15 agents entre administració i entitats locals.

(Adjuntem el nou dossier de premsa d’A-porta):  https://bit.ly/3he5zIQ