Comunicat Aigua És vida.-

Aigües Ter-Llobregat (ATLL), l’empresa pública encarregada de subministrar l’aigua als dipòsits de capçalera de gairebé 5 milions d’habitants de Catalunya, fou creada el 1990 amb una visió de crear estructures d’estat que els últims anys, paradoxalment, sembla haver-se perdut. La companyia, guanyadora de premis internacionals per la seva bona gestió, fou privatitzada el 2012 pel llavors recent arribat govern de Convergència i Unió a través d’una simple disposició addicional en la llei Òmnibus.

Però el procés de privatització ha sigut més que polèmic. Alguns dels elements que cal destacar són:

  1. La forta oposició municipal que ha aixecat, en tant que els municipis són copropietaris d’ATLL i en cap moment han sigut consultats, fet que ha propiciat l’aprovació de nombroses mocions municipals arreu del territori.
  2. El desgavell polític i judicial en què s’ha vist immersa des del primer dia, amb situacions tant esperpèntiques com són la Generalitat denunciant-se a ella mateixa, dimissions de consellers, canvis en l’Òrgan Administratiu de Resolucions Contractuals de Catalunya (OARCC) – l’organisme unipersonal depenent del departament de presidència que inicià la batalla judicial –, o l’aparició de misteriosos correus no signats a aquest òrgan, que aportaven arguments per convertir AGBAR en la guanyadora del concurs.
  3. La subordinació de l’interès general als interessos privats: la dessaladora del Prat, que ha d’alleugerir i contrarestar la sobreexplotació que viu el riu Ter, està funcionant sota mínims o directament aturada, per una qüestió de maximització de beneficis. (Seguir llegint)