Notícies CONFAVC.-Perquè ha estat un exemple de lluita veïnal reeixida la que ha promogut la Plataforma Salvem el Cabanyal durant 18 anys de resistència, i que ha sabut aglutinar veïns i veïnes, i diferents col·lectius per aturar un projecte urbanístic especulatiu de la ciutat de València que suposava la destrucció de part d’aquest barri mariner històric.

Amb aquest criteri, i per a què ens expliquin els “ingredients” d’aquesta lluita reeixida, la Plataforma Salvem el Cabanyal , serà reconeguda, des de la Junta de la CONFAVC amb el (Re)coneixement Honorífic del 2019, dintre dels actes de celebració dels (Re)coneixements Veïnals, agendats pel 17 d’’octubre. Per aquesta raó, el seu portaveu , Faustí Villora Nicolau, assistirà el dia de la celebració  amb una xerrada que s’iniciarà a les 17.30 entorn com Salvem El Cabanyal, que recentment va anunciar la seva dissolució, va resistir les polítiques de degradació i especulació impulsades per l’anterior alcaldessa popular Rita Barberà.

A més d’aturar la destrucció de 1.651 habitatges i la trama urbana d’aquest conjunt històric, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC), l’objectiu de la lluita era parar el projecte municipal de la Rita Barberà de prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins a la mar, alhora que es demanava, a l’Ajuntament i a la Generalitat, una rehabilitació integral amb una verdadera participació ciutadana.

L’any 2016 i després de 18 anys de lluita i resistència, el govern municipal, sorgit de les eleccions del maig del 2015, va derogar el “Pla de Destrucció” conegut com a PERI del Cabanyal Canyamelar. La Plataforma, que va aconseguir aglutinar un ventall ben divers de col·lectiu i va organitzar des de manifestacions i actes reivindicatius fins a festivals de teatre, havia guanyat la lluita contra l’especulació: ara calia afrontar la rehabilitació d’aquest barri mariner valencià, empès des de l’antiga administració local a una degradació accelarada.

Més informació: Tràiler del documental Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència (2014)