Comunicat CONFAVC.- La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) es suma al dol per les persones afectades per l’incendi al barri de Gorg de Badalona produït en una nau industrial abandonada que estava aixoplugant més de 100 persones i que ha provocat la mort de 3 persones i l’hospitalització d’una desena en estat greu. 

Novament la mort, en aquest cas de tres persones que tenen una trajectòria vital com la de tots i totes- ha fet emergir una situació vergonyosa de la nostra societat: la precarietat en què són abocades centenars de persones migrants en situació irregular i que evidència que l’administració pública no resolt bé aquesta situació, que acaben en situacions de vida infrahumanes. 

  1. Prou racisme institucional: Cal flexibilitzar els processos de regularització i canvis legals (Llei d’Extrangeria) perquè aquests veïns i veïnes de procedències foranes resolguin la seva situació d’al.legalitat i marginalitat i no acabin vivient en condicions precàries com les persones afectades per aquest incendi. Cal acabar amb el racisme institucional silenciat, com per exemple, el fet que alguns ajuntaments posin pals a les rodes per l’empadronament que és la porta d’entrada de drets.

  2. Polítiques eficaces pel dret a l’habitatge:Segons l’Agència d’Habitatge de Catalunya, les entitats bancàries i fons d’inversió són propietàries de 30.000 habitatges buits. Mentrestant, els desnonaments s’executen diàriament i malgrat que existeixen marc legals com la Llei 24/2015 d’Emergència habitacional que preveu fins i tot expropiacions en aquests casos. Cal assegurar una dignitat habitacional ràpida a aquestes persones en risc d’exclusió social i sensellarisme.

  3. Accés als subministraments bàsics:Novament la precarietat d’accés als subministraments energètics – en aquest cas sembla que de la llum- ha generat l’incendi. Des de la CONFAVC exigim que les administracions garanteixin l’ús dels subministraments bàsic, que estan protegits també a Catalunya Llei 24/2015 d’Emergència habitacional  malgrat que en molts casos no s’acaba aplicant per la pressió de les empreses i la falta de convenis amb les administracions.

  4. Gestió de l’amiant:Cal tenir en compte, en el cas de Badalona especialment, que les plaques de fibrociment poden estar al límit del col·lapse degut a la combustió de la fusta i de part de l’estructura.La tria i gestió dels residus les ha de fer una empresa autoritzada i registrada en el Registre d’empreses amb risc d’amiant i validada per un gestor autoritzat.Caldria doncs advertir el veïnat dels risc, sense crear alarma, tancar les finestres de les cases, utilitzar mascaretes (ara ja tenim l’hàbit) i aspirar amb cura i protecció adequada les terrasses i balcons propers. El Govern de la Generalitat, i la Comissió que ha de regular la futura llei del desamiantat a Catalunya i el Departament de Salut han de controlar i assegurin als nostre veïns i veïnes una retirada d’aquest verí en condicions no perjudicials a la resta de la ciutat.

    Des de la CONFAVC, una vegada més, amb els recursos de sensibilització i programes que tenim– com el projecte A-porta, per exemple- ens comprometem a seguir treballant contra aquesta exclusió residencial i perquè la defensa de la vida digna, independentment del lloc de naixement i cultura, sigui horitzó de totes  entitats veïnals federades i el treball comunitari dels barris de Catalunya.

.