Enguany l’entitat celebra el seu 50 aniversari amb un seguit d’actes i material divulgatiu

Notícia CONFAVC.-La Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAV Sabadell) ha fet públic el document amb les prioritats del moviment veïnal de Sabadell per aquest nou curs 2018-2019.

Alguns dels temes importants que la FAV Sabadell té sobre la taula aquest any respecte del moviment veïnal sabadellenc són “les irregularitats” detectades en la rehabilitació dels pisos dels veïns del barri de Torreguitart. L’entitat vol que la reparació dels blocs que encara estan sense arranjar no suposin cap cost pel veïnat, “ja que van ser un pisos mal construïts tenint a VIMUSA com a promotora”, i que no hi hagi cap greuge comparatiu perquè, segons la FAV, bona part d’aquests blocs s’han reparat sense cost per als/les veïns/es. En el cas de no aconseguir-ho, la FAV Sabadell proposa establir estratègies de mobilitzacions per si fos necessari –“cosa que ho serà”, precisa.

Respecte dels pisos del barri de Merinals afectats per la mala construcció i l’aluminosi,  la FAV Sabadell planteja el seu enderroc i construir-hi 170 habitatges “a fi de frenar la degradació del barri”. Per a dur a terme la mesura, l’entitat mantindrà reunions amb les administracions. Segons la federació, la postura de la Generalitat “ara per ara” és que no cal enderrocar-les i construir nous habitatges sinó que n’hi ha prou amb fer reparacions. Per la FAV Sabadell, “això és absurd perquè s’hi han derivat 570 construïdes amb els mateixos materials i en el mateix temps, és a dir que la decisió que dues terceres parts de les construccions tinguin un tractament diferent que una tercera part dels habitatges és arbitrària i política sense base tècnica”. Per tal de donar-hi solució, la federació durà a terme una campanya informativa i de mobilització al barri i prepararà una possible demanda contenciós-administrativa

50 anys d’història del moviment veïnal de Sabadell

A banda, enguany l’entitat celebra el seu 50 aniversari  i crearà una comissió oberta a qui hi vulgui participar. Per a commemorar l’aniversari, la FAV Sabadell ha creat un còmic sobre la historia del moviment veïnal a Sabadell, que es repartirà a instituts i escoles d’adults de Sabadell; es faran xerrades; una exposició itinerant i un catàleg. També s’està fent un llibre i un DVD de la història del moviment veïnal amb entrevistes a diverses persones de les associacions. Altres activitats de commemoració dels seus 50 anys són el cicle de pel·lícules sobre lluites veïnals, les jornades debat, l’Assemblea de la CONFAVC i l’acte final de campanya.

A banda de la commemoració, altres prioritats a Sabadell són, per exemple, seguir pressionant per accelerar la construcció del Parc del Nord i estar alerta de les diverses propostes, com són el concurs d’idees i projectes diversos, la font a la zona nord, el pipi-can, les mesures per impedir els aparcaments al parc i els vials que s’hi han de construir.

Quant a la plataforma de la residència pública, la FAV Sabadell estableix que continuarà reivindicant l’equipament com a residència de gestió pública. A més, es valorarà el fet que la construcció vagi a càrrec dels pressupostos de l’ajuntament “ja que no està gens clar que hagi d’assumir el cost un equipament que correspon a la Generalitat” i s’estudiarà com es respecta el calendari donat. A més, es prepararan campanyes d’informació i possibles mobilitzacions.

Al barri de Can Llong, els objectius per aquest curs són abordar els diversos equipaments i infraestructures que hi manquen (l’institut i escola, el CAP, l’estació RENFE i el Parc de les Aigües).

Per tal d’abordar temes de ciutat i donar cobertura a les associacions en el que calgui, la FAV Sabadell farà una enquesta -que estarà oberta per entitats i veïns/es al web de la FAVSabadell- a les juntes de les associacions veïnals. Després es farà un dossier amb totes les aportacions, que reflectirà la ciutat vista des dels barris.

Un dels projectes estrella de la CONFAVC, A-porta, que busca l’apoderament del veïnat dels barris més necessitats, també és una de les prioritats de la FAV Sabadell. Si bé ara fa uns mesos i en un primer moment el projecte va tenir una bona acollida a l’ajuntament amb el vistiplau de l’AV de Can Puiggener i la FAV Sabadell, finalment no va tirar endavant. En aquest curs s’insistirà en la realització del projecte mitjançant “construint Sabadell“.

Seguir reivindicant la policia de barri com a figura clau per afavorir la convivència i frenar el deteriorament en tots els sentits del barri és un altre dels temes que proposa el document de la FAV. També insisteix a què es realitzin diagnòstics dels barris i districtes a partir de Plans Integrals, per a detectar les deficiències i necessitats i marcar un calendari d’actuació.

El moviment veïnal a la comarca

La FAV Sabadell aposta per enfortir el moviment veïnal de la comarca i establir llaços entre les organitzacions veïnals per abordar temes comuns.

Quant a la mobilitat per la FAV Sabadell és imprescindible:

  • un pla de mobilitat del Vallès Oriental i el Vallès Occidental i dels polígons industrials
  • constituir una àrea metropolitana del Vallès Oriental i el Vallès Occidental
  • evitar greuges comparatius amb l’àrea metropolitana de Barcelona
  • consultar la ciutadania sobre si la seva mobilitat en transport públic està garantida

A l’àmbit de la sanitat subratllen “la incapacitat de l’Hospital Parc de Taulí per garantir el servei hospitalari digne de les 500.000 persones dels municipis als quals dona servei, cosa que obliga a construir nous equipament i hospitals per a cobrir les necessitats.”

També demana:

  • Dotar de recursos suficient a les urgències perquè deixin de ser tercermundistes
  • Equiparar la ràtio de llits del Vallès Occidental a la ràtio de Catalunya
  • Posar fre a les retallades i recuperar el que s’ha retallat en sanitat
  • Revisar les deficiències de l’assistència primària (manca de centres, especialistes, personal sociosanitari, etc.) i els serveis de guàrdies de farmàcies en els municipis, així com les urgències als CAP i municipis.

Respecte de l’aluminosi proposa instar l’ajuntament a què doni resposta sobre el que es va aprovar en la moció que la FAVSabadell va presentar i aprovar per unanimitat. I fomentar una coordinadora a nivell de Catalunya juntament amb la CONFAVC per pressionar les administracions perquè actuïn sobre el tema.

Finalment, el moviment veïnal puntualitza que la manca de residències per agent gran “és un problema de primer ordre si ens atenem al percentatge de gent gran, la escassíssimes residències públiques existents (hi ha municipis com Sabadell que no té cap) i les pensions miserables de la majoria de jubilats/des”. Tot això “dibuixa un panorama desolador per les persones de la tercera edat.” Com a solució, la FAV Sabadell proposa als ajuntaments de la comarca “abordar el tema de manera conjunta, valorar la situació i fer pinya amb la societat civil per exigir les residències i centres de dia als municipis que cobreixin les necessitats i demanda.”

Més informació i document.