Comunicat Aigua És Vida.- La remunicipalització ha arribat a casa nostra més forta que mai: des del 2010 ja són 11 municipis que han recuperat la gestió pública a Catalunya. Dos casos en el que portem d’any, i properament els seguirà Collbató, Martorelles, Torrefarrera, Bellpuig i Ripollet. També, plataformes ciutadanes advoquen per una gestió pública de l’aigua amb apoderament ciutadà a municipis on les concessions finalitzen en els propers anys com ara Terrassa, Girona, Torelló i Sant Cugat. Així participem d’una tendència mundial, que registra ja més de 235 remunicipalitzacions arreu del món, amb importants ciutats com París, Berlín, Buenos Aires, Jakarta o La Paz.

A casa nostra es produeix una situació anòmala, el 84% de la població està afectada per la privatització de l’aigua, mitjançant una empresa mixta o una societat totalment privada. Mentre que aquesta xifra és inversament proporcional a la situació a nivell mundial, on la gestió pública de l’aigua amb un 90% de mitjana és àmpliament majoritària.

Per revertir aquesta situació que vivim a casa nostra, avui llancem una Guia pràctica per caminar cap a una gestió no mercantil i democràtica de l’aigua, perquè la remunicipalització de l’aigua és ja un fet a casa nostra, però volem molt més. Volem introduir la democràcia profunda i l’interès general a la gestió de l’aigua. I com que cada vegada en som més, es fa imprescindible compartir els aprenentatges que anem fent. Per això, amb tota la humilitat, però també amb tot el convenciment pel que fem, apuntem aquí unes idees per a que tothom, des de la seva posició, pugui treballar en aquesta direcció. Tots els elements descrits a la guia serveixen per quan la gestió a les localitats està privatitzada; i una bona part també per quan es fa des del sector públic. (Seguir llegint) (Guia de la remunicipalització de l’aigua. pdf)