Comunicat APE.-  El passat 29 de juliol va ser aprovada al Parlament de Catalunya la Llei 24/2015, que va aconseguir el suport de 150.000 catalanes abans de la seva tramitació. Aquesta és la única llei de l’Estat espanyol que garanteix l’accés als subministraments bàsics i per tant és un instrument legal indispensable per fer front a la pobresa energètica. Amb la llei i l’establiment del principi de precaució es dona un gir de 180º a l’hora d’entendre la pobresa energètica: ja no es pressuposa que si no pagues és perquè no vols, sinó que si no pagues és perquè no pots. A més, la llei pretén donar responsabilitats compartides a l’administració i les empreses subministradores en la garantia en l’accés als subministraments bàsics.

Conscients que aprovar una llei no canvia la realitat i que és bàsica la seva aplicació, hem interpel·lat a administracions locals, comarcals i autonòmiques per garantir el seu compliment. Aquestes tenen l’obligació de signar convenis amb les empreses subministradores d’aigua, llum i gas, que permetin a les famílies alliberar-se del deute que deriva de la pobresa energètica. De la mateixa manera, les administracions han de vetllar pel compliment de la llei i sancionar a les empreses subministradores pels talls que avui en dia es segueixen produint als municipis de Catalunya.

Municipis grans com l’Ajuntament de Barcelona, que haurien de ser punta de llança en l’aplicació d’aquesta llei, s’han mostrat totalment immòbils. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem mantingut 5 reunions amb els responsables polítics d’aquest ajuntament, la tinent d’alcalde Laia Ortiz i amb el seu equip de treball, per a posar fil a l’agulla a l’aplicació de la llei. Però fa set mesos que el nou govern municipal té sobre la taula una llei que està obligat a complir, i encara a dia d’avui no ha arribat a cap dels resultats desitjats. La falta d’estratègia a l’hora d’enfocar la problemàtica, reduint la seva acció a l’eficiència energètica, fa que no tingui capacitat d’abordar l’emergència social actual envers la pobresa energètica. (Seguir llegint)