Comunicat AVGallecs.- El que es va constituir el 16 de desembre del 2012 com un projecte de revitalització social de Gallecs -promogut per la PDG– fa ara balanç de la feina feta en aquests tres anys en que s’han fet els primers passos cap a la recuperació de la masia de Can Cruz com a seu de l’Ateneu, una tasca que ha estat estretament vinculada a les reivindicacions i mobilitzacions que s’han fet en aquest temps a Gallecs com la manifestació multitudinària del passat 19 d’abril.

La trobada, a la que hi està tothom convidat, tindrà lloc el diumenge 13 de desembre a partir de les 11 del matí i en el marc de la caminada i la Fira’t de Nadal prevista per aquest dia a Gallecs.

Gallecs és avui un espai verd i protegit pel gaudi dels seus visitants, però ara es vol fer un pas més i reconvertir-lo en un espai natural més viu, que respecti i recuperi la seva història mil·lenària, la diversitat natural, agrícola i social d’aquest territori i que el projecti cap a un futur més sostenible. I és en aquest sentit que es planteja la recuperació de can Cruz: com un punt de trobada que reculli i mostri el que ha estat Gallecs al llarg de la història més antiga i més recent, i plantegi la combinació de natura, ecologia i autosuficiència amb educació, activitats lúdiques i artístiques, com a projecció de futur.

Tant per la seva ubicació central com per la situació elevada sobre la vall, Can Cruz ve a ser com un far de Gallecs, un indret elevat que es veu en la distància i des d’on es contempla tanmateix una gran part del territori de Gallecs. Des de l’Ateneu es creu que Can Cruz pot constituir un aglutinador i a l’hora un símbol del Gallecs del segle XXI i es planteja que aculli un ateneu que mostri tant els seus orígens com la proposta de projecció cap al futur d’aquest territori, vinculant-lo a d’altres centres satèl·lits de la zona.

Per això, la Recuperació de Can Cruz es planteja com un símbol de la nova etapa de Gallecs, en la què es pretén que tant la societat civil com les institucions participin en aquest camí de recuperació i de reconstrucció. Una tasca que ja es ve fent a Gallecs des de l’àmbit de l’agricultura i dels productes de la terra, i que des de l’Ateneu es vol fer extensiu a d’altres sectors com la reconstrucció de masies i edificis, la construcció d’edificacions sostenibles, la promoció d’energies renovables, les activitats socio-artístiques o la recopilació de la pròpia història de Gallecs i de l’ecologia.
L’espai rural de Gallecs constitueix encara avui un pulmó verd al mig del Vallès. Fruit de l’expropiació dels anys 70, Gallecs pertany avui a l’Incasòl i suposa unes 400 hectàrees de conreu, un patrimoni natural i arquitectònic que s’ha aconseguit primer salvar i després preservar (a través de la seva inclusió al PEIN) gràcies a la lluita dels darrers 40 anys.

ASSEMBLEA I FESTETA:

Convocatòria: 13/12/2105 – 11h Era de Can Cruz

11:00 Assemblea a l’Era de Can Cruz

12:30 Fira’t de Nadal a la Plaça de l’Església

Plataforma per la Defensa de Gallecs