En el marc del confinament per l’Estat d’Alarma, i en el mes de l’abril, de “llibres mil”, des de la CONFAVC us volem fer unes recomanacions sobre llibres ben documentats que indaguen en el paper del moviment veïnal en la història col·lectiva. Estudis de profunditat que reconeixen la tasca de les AV en la construcció de les ciutats actuals, “participatives i de serveis a les persones.

El llibre construeix i demostra la hipòtesi de la gran aportació de les associacions veïnals en la vertebració de municipis més dignes i participatius -“la ciutat democràtica com anticipa el títol”- i el seu paper en l’enderrocament de la dictadura franquista.
La investigació, una aposta de la Fundació CONFAVC del 2010 per recuperar la memòria històrica del moviment veïnal, va ser desplegada per un equip d’historiadors i historiadores del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Unversitat Autònoma de Barcelona (UAB), i ha comptat amb el recolzament del Memorial Democràtic.

Per a comprar-lo: http://fundacioconfavc.cat/index.php/publicacions/

  • Història del moviment veïnal de Sabadell (FAVSabadell, 2019).

L’obra, editada per la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) amb motiu del cinquanta aniversari de la fundació de l’entitat, ha estat redactada pel periodista i escriptor, Antonio Santamaría. Aquest estructura l’obra en tres parts: en la primera, es realitza un retrat de la ciutat abans de la Guerra Civil: una ciutat que frisava els 50.000 habitants, així com les causes i els efectes de l’onada migratòria producte la misèria i repressió als pobles del sud d’Espanya, però també a la necessitats de mà d’obra barata dels industrials de Sabadell. Aquesta onada migratòria s’enceta a la dècada de 1940 i es perllongà fins al 1976 quan la ciutat va arribar als més  180.000 habitants.
La segona part versa sobre l’origen i consolidació del moviment veïnal, entre 1960 i 1979. Aquí, l’autor explicà l’origen de les primeres associacions de veïns (Merinals, Ca n’Oriac i Torre-romeu) i la seva evolució des del caràcter assistencialista i de “petició respectuosa” a les autoritats locals, a la reivindicació i l’ofensiva contra l’ajuntament franquista.Santamaría destaca que, en aquest període, moviment obrer i veïnal foren com la cara i la creu de la mateixa moneda, la qual cosa palesava la lluita per la millora de les condicions laborals a les empreses i de les condicions de vida als barris.
La tercera i darrera part del llibre tracta de l’evolució del moviment veïnal d’ençà la restauració de la democràcia, i l’inici d’un declivi. La crisi industrial de mitjans de la dècada de 1970, i l’arribada de l’Ajuntament democràtic, dirigit pel PSUC i l’alcalde Antoni Farrés, que va assolir la major de les reivindicacions veïnals durant la dictadura, però també va convertir en regidors a molts dirigents de les associacions de veïns, segons l’autor debilità al moviment al privar-lo dels seus millors quadres, iniciant un declivi del moviment veïnal.

Per a comprar-lo: https://www.llardelllibre.cat/es/libro/historia-del-moviment-veinal-de-sabadell-dvd_934389

  •  “Els orígens del moviment veïnal de Lleida: lluita i reivindicació ciutadanes”. (Editada per la FAVLleida i la Paeria, 2019)

Aquesta iniciativa editorial de la FAV de Lleida, signada per Àngels Torrelles i Montanuy i Francesc Closa Salinas i que ha comptat amb la col·laboració del grafista Armengol, fa un repàs de les lluites i reivindicacions encapçalades per les AV de la capital del Segrià. A la segona part es fa un recull d’entrevistes 37 activistes veïnals que retratren diferents moments del moviment veïnal de la ciutat”: “Durant els anys 80 i 90 les AV de Lleida van tallar molt el bacallà a la ciutat”, recorda el president de la FAVLLeida Baró en l’acte de presentació que es va fer el passat desembre del 2019 a la Paeria, destacant la feina dels autors ja que per a Baró “poques persones de l’Estat espanyol i de Catalunya han tingut per objecte d’estudi les AV, malgrat el paper central que han desenvolupat i desenvolupen”.

  • 1970 – 2010: 40 anys d’acció veïnal ( Federació d’associacions de veïns i veïnes de Barcelona (FAVB), 2010)
    Quaderns de Carrer volum

Aquest treball vol fer visible la història del moviment veïnal i la seva influència decisiva en dues ciutats, Barcelona i Madrid, durant els últims 40 anys. El llibre, que complementa l’exposició que van organitzar conjuntament les federacions veïnals de Barcelona (FAVB) i Madrid (FRAVM),  proposa un recorregut –des de la dictadura franquista i la transició democràtica fins a l’actualitat- pels diversos àmbits de lluita i reivindicacions de les associacions de veïns. Sense oblidar importants derrotes ciutadanes, a Barcelona es reivindiquen un centenar de conquestes veïnals que han canviat la ciutat i que es poden identificar clarament sobre el mapa de barris en forma d’espais, edificis i equipaments que, sense la lluita ciutadana, avui no existirien.

Més informació: https://www.favb.cat/publicacions/1970-2010-40-anys-dacci%C3%B3-ve%C3%AFnal