Comunicat CONFAVC.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta de la CONFAVC  i la cooperativa iesMed SCELes desplegarà en una segona fase a 600 habitatges més del barri de Rocafonda de Mataró durant els propers sis mesos. Aquest porta a porta se suma al que ja es va fer el 2020 amb la missió de disminuir el nombre de llars afectades per la vulnerabilitat energètica. La primera intervenció a 500 habitatges de Rocafonda del 2020, que va ser intermitent a causa de la pandèmia, es va dur a terme de forma presencial i via telefònica.

Aquest mes de juny, 8 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars- estan tocant les portes dels 600 habitatges per donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. També es tracten les condicions i l’eficiència energètica de les llars, per a impactar menys en el medi ambient i reduir així la petjada ecològica, un altre dels objectius d’aquesta segona fase.

El grup de Picaportes de Rocafonda són persones referents i conegudes al veïnat, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri. Precisament, aquesta diversitat cultural -amb Picaportes de famílies originàries del Magrib, Guinea, Gàmbia, Andalusia i Catalunya- sumen idiomes diversos, com l’àrab, l’amazic o el mandinga, cosa que ha permès que el contacte i la comunicació amb el veïnat durant 1a fase s’hagi fet amb èxit i que prevegi una 2a fase amb un porta a porta encara més expansiu.

Una novetat d’aquesta segona intervenció serà la incorporació de l’APPVEINAL, una aplicació amb una part específica d’A-porta amb la qual el veïnat podrà conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.

L’A-porta de Mataró es desenvolupa gràcies a la CONFAVC i iesMed SCEL, i compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró. A més, és possible gràcies a l’estreta col·laboració amb l’AV de Rocafonda i amb les entitats del barri.

La fase 1 va detectar con més d’un 30% de les llars de Rocafonda pateixen vulnerabilitat energètica

Al final de la fase 1 de l’A-porta a Rocafonda al desembre de 2020, les dades van mostrar com més d’un 30% de les llars visitades patien vulnerabilitat energètica. En concret, un 49% de les 230 llars entrevistades tenien sobrecost a les factures de subministraments bàsics; un 29% de les famílies entrevistades no van poder pagar a temps una o més factures l’any anterior, un 29% dels habitatges no estaven adequats al fred i un 34%, no ho estaven a la calor.

Quant a la taxa de llars amb sobrecost a les factures del subministrament d’aigua, de les 250 entrevistades, un 32% tenien sobrecost (80). Les principals incidències amb el subministrament d’aigua van ser: no tenir aplicada la tarifa familiar (41 llars), no estar acollides al bo social tenint-hi dret (28) i tenir les instal·lacions en mal estat (12 habitatges). Cal destacar l’existència de 4 habitatges sense subministraments d’aigua. En els casos més vulnerables les Picaportes de Rocafonda van derivar o acompanyar el veïnat a les companyies de subministres per a fer gestions; a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Mataró (PAH) en el cas de possibles desnonaments; a la Creu Roja o a Serveis Socials i al Servei d’Ocupació de Mataró (SOM).

El nou aterratge a Rocafonda se suma als actuals desplegaments del projecte a diferents barris de Catalunya: a Can Puiggener de Sabadell; a Can Mariner i Centre de Santa Coloma de Gramenet; a La Montserratina de Viladecans; a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, de Zona Nord de Barcelona i als propers barris a on es farà el projecte.

En total, l’A-porta s’ha desplegat a 15 barris i a 7 municipis catalans des que va néixer el 2016.

(Adjuntem el nou dossier de premsa d’A-porta):  https://bit.ly/3he5zIQ