Notícia CONFAVC.- Al voltant de 200 persones es van concentrar el passat 14 de gener a les portes d’Iqoxe, la fàbrica sinistrada de la Petroquímica on fa dos anys hi va haver una explosió  que va matar a dos treballadors i un veí de Torreforta en un context denunciat pel veïnat, de manca del desplegament del Pla de Seguretat d’Emergències Químiques de Tarragona (Plaseqta). La concentració veïnal la convocava la FAVTarragona amb els dos sindicats majoritaris – la UGT i CCOO-per a exigir “més seguretat, informació i coordinació”: tres realitats que encara neguitegen el veïnat de Tarragona, i sobre tot, el dels barris veïns a la Petroquímica.

«Seguim igual», afirma el presidente de la FAVTarragona, Alfonso López: “El problema és que l’administració va molt lenta i volem que el Plaseqta sigui una realitat ja”.

Concretament la FAV Tarragona demana minims com “sirenes, un servei de missatgeria individual per a cada veí i veïna i sensors perimetrals per a fer estudis de toxicitat. “”Sí que és veritat que s’han instal·lat ja però amb comptagotes” assenyala López.

La mateixa setmana de la concentració el Govern de la Generalitat informava que s’instal·laran tres noves sirenes, a Reus i Salou, i que s’han col·locat 56 sensors, que formen part d’una prova pilot que servirà per detectar fugues tòxiques de clor i sulfur d’hidrogen.Per part seva, des de la Delegació del Govern també s’informava que aquest 2022 es farà una campanya d’informació i sensibilització adreçada a la població en general, més enllà de les escoles, «per deixar clar què cal fer en cas d’emergència o d’accident químic ». Un dels aspectes que s’ha detectat és que cal fer «molta pedagogia» perquè la gent es confini, un aspecte que s’abordarà, segons els mitjans locals, amb una nova campanya informativa des de Protecció Civil, que s’ha licitat i que té una consignació pressupostària de 400.000 euros des de la Generalitat.

“Segons el què ens han dit al juny hauria d’estar tot ja en marxa, esperem: nosaltres volem que l’Ajuntament apreti la Generalitat i aquesta el Govern perquè tot va molt lent”, emfasitza López recordant la percepció d’inseguretat del veïnat que encara hi ha després de dos anys.