Notícia CONFAVC/ Baix Besòs.-  Barcelona 15 de febrer.- Amb el gran repte de consolidar un grup motor que treballi per a la construcció́ d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal, s’ha fet públic avui 15 de febrer la constitució de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs.

Aquest primer objectiu, la construcció d’una governança metropolitana amb la participació activa del teixit veïnal, en paraules més amenes l’ha explicitat el president de l’entitat naixent, Pepe Sánchez, el primer que ha intervingut a la roda de premsa al Col·legi de Periodistes: “volem que aquest territori deixi de ser el pati traster. Se n’ha parlat moltes vegades però poc s’ha treballat en aquest sentit. Des d’aquesta Coordinadora estem disposats a fer aquest treball: dir què volem i com ho volem des dels veïns i veïnes”.

Tal com ha explicat en Pepe, la Coordinadora el Baix Besòs la constitueixin federacions i entitats veïnals d’aquest eix com la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB); la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB); la Federació d’AV de Santa Coloma de Gramenet (FAVGram); la Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i Reixac (FAVMir), l’Associació Veïnal Sant Joan Baptista de Sant Adrià del Besòs, i la Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià, i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i el seu treball s’articula a partir de cinc focus temàtics per a anar vertebrant una agenda conjunta amb mirada integral del Baix Besòs. Eixos com:

  • Urbanisme, patrimoni, infraestructures i mobilitat
  • Habitatge, vulnerabilitats i emergències socials
  • Sistema productiu i formació
  • Salut i medi ambient
  • Polítiques de gènere i igualtat

També explícit en aquest sentit ha estat Jordi Giró, president de la CONFAVC i vocal de la Coordinadora del Baix Besòs, que ha destacat la mirada integral de les taules de treball de la Coordinadora per a resoldre problemes que ja han deixat de ser locals i que necessiten de respostes integrals: “Els ajuntaments fins ara només han sabut donar respostes des d’una perspectiva individualitzada”, ha recordat Giró, també assenyalant que el Consorci del Besòs no ha sabut resoldre la situació des de fa anys perquè tampoc se li havien donat recursos. “Ara volem treballar aquesta gran mancança de governança des de la participació veïnal, som nosaltres qui des d’una manera activa fem les propostes”, ha sentenciat Giró.

Per la seva part Camil Ramos, vicepresident de la Coordinadora ha començat explicitant que era cert que la zona – on hi ha 16 dels 25 barris més pobres de Catalunya- també concentra els pitjors indicadors de benestar com baixos nivells de formació́ i de renda, menor esperança de vida, altes taxes d’atur i condicions de vida mes difícils. “Indicadors que també ajuden a estigmatitzar més la zona, ja que també tindríem els indicadors més alts de solidaritat, ajuda per anar al metge, de festes col·lectives, etc”, ha recordat Ramos, però insistint amb Giró sobre “la inexistència fins ara d’un discurs comú per a sumar sinergies des de les administracions locals”.

Ramos ha començat a detallar actuacions prioritàries de la Coordinadora com són la reconversió i renovació del teixit productiu als polígons industrials de la zona, amb propostes de pols d’innovació i font de treball d’alta qualificació (per exemple la reactivació de Les Tres Xemeneies amb un projecte amb impacte socials barris i els pols de Santa Coloma de Gramanet amb Can Ruti i els campus universitaris); la necessitat d’intervencions sobre medi ambient per la descontaminació de les lleres del riu i de les platges i solars; la construcció de l’hospital Ernest Lluch a Montcada i Reixac i la normalització de l’atenció primària; entre d’altres prioritats com la vertebració de polítiques socials conjuntes i connectades des de totes les administracions competents, per evitar desastres de desatenció, com s’ha recordat el cas de les dues persones mortes en un incendi a les barraques de Montcada i Reixac, expulsades per manca d’habitatge de Barcelona.

A l’apartat d’infraestructures, Camilo ha destacat que des de la plataforma exigeixen “que ja es faci el projecte de connexió per metro de Trinitat Nova amb Trinitat Vella, que uniria Nou Barris amb Santa Coloma”, destacant la centralització dels transport públics cap a la gran capital.

I, molt lligat amb aquest efecte, fer arribar el metro fins a l’hospital de Can Ruti, centre de referència per a centenars de veïns amb una molt deficient connexió de transport públic.

Antecedents: un camí compartit de fa dos anys

Tal com ha explicat el president de la Coordinadora a l’inici de l’encontre, fa més de dos anys que les entitats constituents de la Coordinadora  van entendre que l’entorn del Besòs necessitava l’articulació del seu teixit veïnal d’un i altre costat del riu amb unes Jornades Veïnals de l’Eix Besòs que van permetre iniciar una reflexió sobre les necessitats de la zona des d’una perspectiva metropolitana i veïnal.

Després d’un any de treball compartit entre les federacions i entitats dels cinc municipis, s’han prioritzat propostes per a la construcció d’una agenda compartida que compleixin tres requisits: un abordatge integral del territori i de les seves problemàtiques; potencialitat d’impacte multiplicador; i la condició de ser realitzables.

Aquestes prioritats han orientat la segona fase de treball amb la conformació de taules tècniques, amb equips dels cinc ajuntaments i l’AMB, que van tenir lloc durant la primera meitat de 2021. Treball del qual s’ha après molt, tant dels ajuntaments com des dels seus equips tècnics, però que han de seguir avançant i confluint en un plenari amb un full de ruta consensuat. (Dossier PDF)/ (Comunicat pdf)