Comunicat CONFAVC/ Aporta.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la CONFAVC i la cooperativa iesMed SCEL, confirma el seu èxit entre el veïnat del barri de Can Puiggener de Sabadell. Així ho demostren els resultats de l’informe final,  on un 74% del veïnat ha rebut l’assessorament de les Picaportes (veïnes del barri que assessoren el seu veïnat), que han fet el porta a porta a un miler d’habitatges del barri.   Aquest percentatge d’entrevistes realitzades és el més alt aconseguit mai a un barri a on s’ha desplegat el projecte, d’una seuma de sis.

Els bons resultats del projecte A-porta,  , segons la  la coordinadora de Can Puiggener, Shaila Villar es deu a la total consolidació del projecte A-porta, al barri i a un ple reconeixement entre la comunitat, a més d’haver aconseguit un treball en xarxa importantíssim entre el veïnat.”

Aquestes i altres dades són les que han fet públiques aquest matí – 6 d’octubre- la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell i el president de la CONFAVCJordi Giró, durant la presentació de l’informe final del projecte  a Can Puiggener. A més, a l’acte també hi ha participat el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas, entitat que promou el projecte juntament amb l’entitat veïnal del barri amb el recolzament de l’Ajuntament del municipi.

Jordi Giró, president de la CONFAVC, ha subratllat la satisfacció pels “espectaculars resultats” obtinguts al barri sabadellenc: “Haver assolit un 81% en la resposta en l’efectivitat amb el contacte d’A-porta és molt difícil i ho valorem molt positivament.” Quant a les causes, Giró ha enumerat: “Primer, per la predisposició de l’ajuntament municipal en apostar per un projecte en moments difícils i que es necessita; per la implicació total de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell; de l’AV de Can Puiggener i també dels serveis tècnics de l’Ajuntament.”

L’Ajuntament anuncia una tercera fase a Can Puiggener i un nou desplegament Sabadell el 2023

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell, que s’ha mostrat molt satisfeta “per l’encertada aposta de l’ajuntament per aquest projecte”, ha anunciat una tercera fase del projecte a Can Puiggener “que es plasmarà als pressupostos de 2022 i esperem aprovar-los en breu”, ha puntualitzat. La tercera fase –ha concretat Morell- “es farà als habitatges del barri que encara no s’han visitat per intentar arribar a més persones, però encara no sabem de quants habitatges es tracta.” També ha anunciat l’aterratge de l’A-porta a un altre barri de Sabadell de cara al 2023, que encara no està determinat.

Des de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, el seu president Manuel Navas ha agraït a l’ajuntament l’aposta per implantar el projecte A-porta a Can Puiggener. També ha destacat: “Ara cal tirar endavant amb mesures de millora al barri en base als resultats del projecte, sumant-hi la diagnosi que vam fer sobre Can Puiggener ara fa 3 o 4 anys.” Per a això, Navas ha demanat “la creació  d’una Taula multidisciplinar a Can Puiggener per començar a posar fil a l’agulla al barri i que els resultats que han sortit no quedin en foc d’encenalls.” Sobre l’anunciada 3a fase, ha subratllat que “ha de començar quan abans millor”, tot recordant que la 2a fase es va fer “gràcies a què les AV de Sabadell van avançar els diners a l’Ajuntament per poder iniciar-la.” Finalment, el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell ha sol·licitat “que es comenci a treballar ja al barri de forma immediata i que s’avanci en la convivència, en la cohesió social, en els equipaments i en les necessitats que té el barri.”

L’objectiu al barri: “Habitar, conviure, viure”

La missió a Can Puiggener ha tingut el lema “Habitar, conviure, viure”. Les 12 veïnes Picaportes que hi han participat han orientat i han donat suport en temes socials, energètics, habitacionals i de civisme i convivència. Totes han estat contractades i formades per la CONFAVC.  En concret, s’han encarregat de detectar casos de vulnerabilitat i d’assessorar el veïnat sobre les ajudes i recursos disponibles sobre habitatge, subministraments energètics per a l’habitatge habitual i per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones. A més, han informat sobre la cura de l’entorn i de la comunitat i sobre els recursos del barri.

A part de la intervenció entorn als 3 eixos (“habitar, conviure, viure”), el desplegament a Can Puiggener ha inclòs un apartat de recollida d’informació (enquesta qüestionari) i un apartat final de participació ciutadana. Els dos temes més assenyalats pel veïnat de Can Puiggener a l’apartat de participació tenen a veure amb la seguretat, amb 531 llars que hi han fet esment; i la convivència i el civisme, amb 491 famílies que s’hi han referit.

Quant als resultats qualitatius de la intervenció, s’ha atès a tot tipus de famílies, algunes nouvingudes, que havien de fer diferents tràmits (de família nombrosa per a aconseguir el bo social dels subministraments bàsics o la reducció de trams a l’aigua); les Picaportes han fet acompanyament a serveis socials; han ajudat en la tramitació de la renda garantida i d’altres gestions. El veïnat que ha rebut l’assessorament s’ha mostrat agraït amb l’ajuda de les Picaportes.

APP de la CONFAVC i A-porta

Una de les novetats en la segona fase del desplegament de l’A-porta al barri ha estat la implantació de la nova APP de la CONFAVC, amb una secció específica d’A-porta, on els veïns i veïnes que s’han descarregat l’aplicatiu han pogut apropar-se més a la comunitat, enviar i rebre missatges a  les persones Picaportes, demanar-los visites o rebre informació sobre els recursos al barri de Can Puiggener. La APP Veinal es pot descarregar a l’APP Store d’Android i les properes setmanes estarà disponible també a l’Apple Store.