Comunicat FAVSabadell.- Des que, el 1998, el PP d’Aznar va donar el cop definitiu a la privatització de l’empresa pública de subministrament
elèctric (ENDESA), per als consumidors les coses han anat de mal en pitjor. En aquesta boja cursa neoliberal de privatitzacions, van vendre tot el
vendible, per exemple, sent ministre el delinqüent Rodrigo Rato, Espanya va vendre 52 empreses públiques obtenint més de 30.000
milions d’euros que han servit per enriquir les elits polítiques corruptes, els seus amiguets i les empreses multinacionals.

Per això, no és estrany que les elèctriques s’han convertit en portes giratòries perquè polítics entrin en els consells d’administració amb excel·lents sous com a compensació pels serveis prestats. Les companyies elèctriques si paga als traïdors del poble.

En 15 anys, el rebut de la llum ha pujat un 85%. El passat 21 de juliol, el preu mitjà de la subhasta diària del mercat majorista va ser el més alt de la història: 106,57 euros el megawatt hora, una política de preus que ha donat un benefici de 383 milions a Naturgy i 491 milions a Endesa durant el primer trimestre i 1.531.000 a Iberdrola en el primer semestre.

És un atemptat contra tota lògica social que deixa clar que les elèctriques, ni generen riquesa per a la nació, ni es preocupen per l’interès general, tot el contrari, estan empobrint milions de famílies que donada la precarietat econòmica que pateixen no arriben a final de mes. El seu objectiu és guanyar diners sense que li importi el com i les conseqüències per al poble.

Algunes preguntes que deixen més al descobert la desraó de les elèctriques i el Govern:

Com es possible que directius d’aquestes companyies que cobren 1 milió d’euros al mes? Serà la comissió per saquejar a poble?
✓ Per què en els darrers 15 anys el preu de la llum ha pujat un 85%? Serà perquè els governs de torn l’hi han permès?
Per què som el país de la Unió Europea que paguem més cara la llum? Serà perquè les elèctriques tenen barra lliure per imposar preus?
Per què els governs permeten que les elèctriques que guanyen milers de milions d’euros, segueixin augmentant el preu de la llum? Serà per les portes giratòries?
Per què no tenim a Espanya una empresa pública de subministrament elèctric? Serà perquè els Governs són vassalls de les empreses de l’oligopoli: ENDESA, Iberdrola, Naturgy
✓ Perquè se’ns pixen a sobre i ens diuen que està plovent? Serà perquè ens prenen per imbècils?

DES DE LA FAV EXIGIM QUE EL GOVERN FRENI AQUESTA ESPECULACIÓ:

  1. Canviant els criteris que  estableixen el preu de la llum.
  2. Creant una empresa pública que trenqui l’oligopoli de les empreses elèctriques.

I, paral·lelament, instem a la Generalitat i ajuntaments, estar alerta i destinar recursos per pal·liar l’increment el nombre de famílies amb pobresa energètica.

Seguirem denunciant i mobilitzant-nos contra les mesures contraries al interès general, siguin promogudes per empreses privades com l’augment de la llum o pel Govern espanyol o el de Catalunya amb retallades en sanitat, educació, serveis socials, etc., perquè governi qui governi, els nostres drets, els
barris i la ciutat es defensen. (Comunicat FAVSabadell en castellà i català).