Comunicat CONFAVC.- Ahir, 16 de novembre, es va celebrar  la 4arta Jornada dels (Re)coneixements Veïnals al Casal del Pou de la Figuera de Barcelona​.​ Una iniciativa que cada dos anys la Confederaciód’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) dóna a lluites i projectes comunitaris, promoguts per entitats veïnals amb o sense altres organitzacions, i que aporten benestar als barris. Enguany s’han presentat 8 projectes comunitaris i 8 lluites veïnals amb una gran varietat territorial: de Badalona, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, Barcelona, Arenys de Mar i Santa Coloma de Gramenet.

D’aquestes 18 iniciatives el Jurat ha volgut reconèixer a.

  1. PREMI a la MILLOR LLUITA A LA CANDIDATURA “Salvem Can Raventós, de l’AV de Sarrià (Barcelona).

“Pel benestar que aportarà al barri aquest espai verd, molt d’acord amb la lluita pel canvi climàtic. Per la capacitat d’aquesta lluita per a fer xarxa amb les altres entitats del barri, per la capacitat d’autogestió econòmica i innovació tecnològica utilitzada, i per a apostar per un canvi de paradigma de la ciutat especulativa a la ciutat de la vida, les cures i el bé comú, contra l’elitització del barri. I també per l’anhel de recuperar un patrimoni arquitectònic que forma part de la cultura de Catalunya.

  1. Donar un ACÈSSIT a MILLOR LLUITA A LA CANDIDATURA“Necessitem la Biblio” a l’AV Som Santa Eulàlia (Hospitalet de Llobregat)

“ Perquè és una lluita que posa en el focus la necessitat de recuperar un equipament educatiu i cultural, una biblioteca: motor increïble de cultura als barris i equipaments que suposen una gran aportació de benestar amb perspectiva de gènere en un barri molt densificat. Perquè és una lluita que ha tingut una gran capacitat d’implicar i treballar en xarxa amb altres entitats del barri i de la ciutat”.

  1. Donar el PREMI al MILLOR PROJECTE COMUNITARI A LA CANDIDATURA“Taula de Salut Comunitària Sabadell Sud”, de Sabadell.

“ Per posar al focus d’atenció en la salut i la salut mental – molt oblidada- en un context tant difícil de pandèmia, amb un plantejament d’intervenció comunitària integral des de tots els actors implicats del barri, fent xarxa amb les entitats, i amb una visió de perspectiva de gènere que posa com a principal repte col·lectiu la qualitat de vida del veïnat”.

  1. Donar un ACCÈSSIT al MILLOR PROJECTE COMUNITARI A LA CANDIDATURAFes-te-R de l’AV d’Arenys de Mar.

“Perquè malgrat tractar-se d’una entitat nova en un context difícil pandèmic, ha volgut posar-se a treballar per atendre les necessitats de la gent més vulnerable i pocs recursos del municipi  amb una iniciativa d’economia social solidària que promou l’economia circular del reciclatge, tant necessària en un  context de crisi ambiental i climàtica, promovent també canvis d’hàbits en el consum”.

Pel que fa a les votacions populars, que en aquesta edició s’ha arribat a la xifra rècord de 760 persones que hi ha participat, s’ha escollit:

  • Millor PROJECTE per la votació popular, amb el 41,4% dels vots, és a dir, un total de 315, a la Biblioteca Pública de Gràcia, l’Agrupació de Veïns de Gràcia de Sabadell.
  • Millor LLUITA per la votació popular, amb el 23’4% del total, és dir, uns 181 vots, a “Salvem Can Ravenós” de l’AV de Sarrià de Barcelona – guanyadora també per la deliberació del Jurat.

Mercè Otero, una activista veïnal de la lluita feminista veïnal històrica

 Tal com especifiquen les bases​ d’aquest premi bianual que arriba a la quarta edició​, enguany s’ha convidat com a Jurat una persona activista de rellevant reconeixement. Si l’any passat va ser Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, enguany s’ha convidat a Mercè Otero, històrica lluitadora del moviment feminista i lèsbic que també ha format part del moviment veïnal.  També s’ha convidat, com és tradició, a persones representants de les entitats guanyadores de les edicions passades – Maria Majó, AV Rocafonda; Juan José Díaz. AV Badia del Vallès, i Jordi Goñi, Casa de la Premsa​-; i a ​Cesca Domènech, nova representant de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària​ de la Generalitat de Catalunya​. Finalment el president de la CONFAVC, ​Jordi Giró actualment, ​sempre forma part del Jurat.

L’acte d’aquesta edició va acabar  amb un concert memorial a càrrec del Duet Bergantes-Aiguaviva de piano i violí, en record aquells i aquelles activistes que han regalat tantes hores a treballar, des del moviment veïnal, per la dignificació dels barris, com va recordar Jordi Giró, president de l’entitat i que ha fet la clausura d’aquesta jornada dedicada a la innovació veïnal. (Comunicat CONFAVC pdf)